Крути — символ героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність

Дата: 29.01.2022 07:51
Кількість переглядів: 506

Фото без опису

29 січня 2022 року українці відзначають 104-ту річницю бою, що відбувся біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином) і тривав близько 6 годин.

    Бій під Крутами розпочався 29 січня о дев’ятій ранку з бойового зіткнення об’єднаних військ юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім.Б.Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка і війська Михайла Муравйова, яке намагалося взяти станцію одним ударом.

Більшовики мали значну чисельну перевагу, їхній трьохтисячний загін намагався взяти захисників в кільце. 

Перед військами Аверкія Гончаренка стояло завдання затримати наступ на Київ більшовицьких військ, тоді як головні українські військові сили на чолі з Симоном Петлюрою вирушили на Київ придушувати повстання на заводі «Арсенал»...        

    Розстріл студентів під Крутами був одним із перших випадків розправи над полоненими у роки громадянської війни. Він показав, що ця війна ведеться за іншими правилами, адже на фронтах Першої Світової війни воюючі сторони дотримувались міжнародних Женевських конвенцій щодо полонених, за якими останнім гарантувалося життя.

    Після підписання Брестського миру, який замінив владу більшовиків на австрійців та німців, тіла загиблих студентів і гімназистів із-під Крут були перевезені до Києва, де 19 березня 1918 року на Аскольдовій горі відбувся урочистий похорон 28-ми полеглих у бою під Крутами бійців...

Крути – одна з трагічних, сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років, водночас є  символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень