Виконання вимог приписів – на контролі Держенергонагляду

Дата: 31.01.2022 11:23
Кількість переглядів: 365

Фото без опису

Представниками територіальних Управлінь Держенергонагляду продовжується здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо виконання вимог приписів, виданих раніше.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області проведено перевірку виконання вимог припису оператором системи розподілу (далі – ОСР) ПАТ «Черкасиобленерго» щодо усунення порушень вимог нормативно–правових актів, норм та правил (далі – НД) у галузі електроенергетики.

Під час позапланового заходу встановлено, що ОСР було розроблено та виконано заходи з приведення технічного стану та організації експлуатації зазначених у приписі ділянок ПЛ-0,4 кВ від ТП-70 у відповідність до вимог НД, серед яких:

  • виконано за допомогою затискачів приєднання грозорозрядників на ТП-70 у с. Суботів та проводів від РТП-70 до ПЛ-10 кВ Л-23 «Новоселиця»;
  • виконано розчистку від порості та дерев у прогонах між опорами №№4-5, 6-8, 9-10 ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ТП-70; №№ 2-10, 14-17, 16-16А, 21-23, 27-28, 35-37, 40-41, 42-43 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від ТП-70;
  • усунуто підтікання оливи з розширювального баку силового трансформатора ТП-70;
  • облаштовано повторне заземлення на опорах № 11 ПЛ-0,4 кВ Л-1 від ТП-70; №28, 29 ПЛ-0,4 кВ Л-2 від ТП-70 тощо.

Представники Управління Держенергонагляду в Закарпатській області провели позапланові заходи з перевірки виконання вимог приписів виданих ОСР ПрАТ «Закарпаттяобленерго» за зверненням фізичної особи с. Липецька Поляна Хустського району. Встановлено усунення порушень, а саме:

  • виконано заміну дерев’яної стійки опори № 22 лінійного відгалуження 0,22 кВ від опори № 11 ПЛ-0,4 кВ, Л-2 від КТП-710 по вул. Шкільна, с. Липецька Поляна;
  • приведено до вимог НД у галузі електроенергетики відгалуження 0,22 кВ вiд опори № 22 ПЛ-0,4 кВ, Л-2 від КТП-710 по вул. Шкільна тощо.

За зверненням фізичної особи смт Ясіня Рахівського району також проведено позаплановий захід ПрАТ «Закарпаттяобленерго». ОСР виконано такі заходи, зазначені у приписі:

  • виконано заміну дерев’яної опори № 50 лінійного відгалуження 0,4 кВ від опори № 33 ПЛ-0,4 кВ, Л-2 від КТП-180 по вул. Гаврилець у смт Ясіня;
  • виконано кріплення СІП-4*25 мм2 до опори № 50 лінійного відгалуження 0,4кВ від опори № 33 ПЛ-0,4 кВ, Л-2 від КТП-180 по вул. Гаврилець за допомогою підтримувальних затискачів відповідно до вимог ПУЕ тощо.

За результатами проведених перевірок встановлено, що приписи, видані ОСР ПАТ «Черкасиобленерго» та ПрАТ «Закарпаттяобленерго», виконано у повному обсязі.

Крім того, фахівці Держенергонагляду продовжують здійснювати перевірки щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у галузі електроенергетики за зверненнями споживачів. Особливу увагу відомство приділяє розгляду звернень фізичних осіб щодо порушення їх прав на забезпечення надійного та якісного електропостачання. У більшості випадків при розгляді таких звернень проводяться позапланові заходи державного нагляду (контролю), найчастішим результатом проведення яких стає виявлення порушень у частині технічного стану та організації експлуатації об’єктів електричних мереж. Як правило такі порушення мають прямий вплив на надійність електропостачання та якісні показники електричної енергії.

Так, Управлінням Держенергонагляду в Івано-Франківській області здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) на об’єктах ОСР АТ «Прикарпаттяобленерго» на підставі звернення жителя м. Калуш щодо постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту.

Під час здійснення заходу представниками ОСР було виконано симетрування навантаження на ПЛ-0,4 Л-3 від ТП 448 та перемикання регулятора напруги у силовому трансформаторі ТП-448 в положення №5. В подальшому було проведено повторне вимірювання величини фазної напруги та навантаження в РП-0,4 кВ ТП-448. Значення фазних напруг та струмів навантаження відповідали вимогам ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення».

Управлінням також було виявлено ряд інших порушень вимог нормативних документів в галузі електроенергетики, зокрема:

  • занижений рівень оливи в силовому трансформаторі;
  • не чіткі диспетчерські написи та знаки безпеки на ТП-448, м. Калуш.

Управлінням Держенергонагляду у Чернівецькій області здійснено перевірку на енергетичних об’єктах ОСР на підставі звернення мешканця с. Лужани Кіцманського району щодо постачання електроенергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту. Під час проведення позапланового заходу було виявлено порушення вимог НД у галузі електроенергетики, а саме:

  • невідповідність вимогам кількості з'єднань проводів та спосіб їх з'єднання на ПЛ-0,4 кВ та ПЛ-10 кВ;
  • не проведено чистку траси ПЛ-10 кВ від порослі та дерев;
  • обірвано заземлюючі спуски на опорах ПЛ-0,4 кВ;
  • відсутні повторні заземлення PEN-провідника на опорах ПЛ-0,4 кВ.

Управлінням Держенергонагляду в Одеській області було проведено позаплановий захід на об’єктах Лиманського РЕМ АТ «ДТЕК Одеські Електромережі». Перевірку здійснено у ході розгляду звернення жителя с. Олександрівка Одеського району щодо технічного стану електричних мереж, організації їх експлуатації, якості та надійності розподілу електричної енергії.

Під час заходу встановлено, що ОСР не дотримується 5-ти річного циклу проведення капітального ремонту ПЛ-0,4 кВ і технічний стан електроустановок не відповідає вимогам НД у галузі електроенергетики.

Фахівцями Управління Держенергонагляду у м. Києві було здійснено два позапланові заходи за зверненнями фізичних осіб.

Перше звернення, яке надійшло на телефонну «гарячу лінію» Держенергонагляду, стосувалося питання постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам державного стандарту (вул. Садова, Дарницький район). Управлінням під час проведення позапланового заходу встановлено наступне:

  • не відповідають параметрам показники якості електричної енергії, які визначені у ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загального призначення»;
  • наявні тріщини та сліди пошкодження (гниття) дерев’яних опор № 14157 та № 14160 ПЛ-10 кВ ПС 35/10 Садова - 7971;
  • не надано протоколи профілактичних випробувань силового трансформатора, виміру опору петлі «фаза-нуль», вимірів опору повторних заземлювачів нульового проводу на опорах (спусків) ПЛ-0,4 кВ від ТП-3053 та відповідні акти (звітний технічний документ) на обладнання ТП-3053, що пройшло капітальний ремонт;
  • пошкоджено розрядники РВО-10 кВ на фазах «А» та «С» ТП-3053;
  • не відповідає вимогам НД захист від ненормальних режимів роботи на стороні РУ-0,4 кВ ТП-3053;
  • потребують ревізії тримачі ПН у РУ-0,4 кВ ТП-3053.

У другому випадку під час проведення позапланового заходу на підставі звернення мешканця багатоповерхового житлового будинку по вул. Межова Подільського району щодо технічного стану, організації експлуатації електрообладнання та електромереж, які можуть впливати на параметри якості електричної енергії, Управлінням встановлено:

  • не надано відповідні акти (звітний технічний документ) на обладнання ТП-2247, що пройшло капітальний ремонт;
  • не надано результати випробування та вимірювання параметрів електрообладнання та апаратів ТП-2247, яке пройшло капітальний ремонт;
  • не надано результати вимірювання параметрів якості електричної енергії.

За результатами усіх зазначених позапланових заходів Управліннями Держенергонагляду в областях та м. Києві було складено відповідні акти та видано приписи з метою усунення виявлених порушень. Також надано відповіді заявникам та поінформовано, що виконання вимог приписів знаходяться на контролі Управлінь.

Інформацію від Державної інспекції енергетичного нагляду України читайте тут 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень