Батальйон тероборони Броварського району провів навчання з тактичної медицини

Дата: 14.02.2022 15:00
Кількість переглядів: 2068

Фото без опису

13 лютого 2022 року у приміщенні Броварської районної державної адміністрації пройшло навчання з тактичної медицини для резервного складу 136 окремого батальйону територіальної оборони Броварського району.


Захід відбувався у відкритому форматі і об’єднав загалом близько 300 осіб. Серед слухачів цього разу були як військові, так і цивільні: резервісти батальйону, бажаючі вступити до його лав, депутати Броварської районної та міської рад, активісти і просто місцеві мешканці. Серед тих, хто прийшов отримати знання, були не лише броварчани, а й мешканці інших громад району.

Фото без опису

Інструкторами на навчальному занятті виступили представники 136 батальйону: начальник медичної служби батальону та два досвічені резервісти.

 

У першу чергу, інструктори наголосили на тому, що хоча кваліфіковану медичну допомогу повинні надавати лише медики з профільною освітою, в бойових умовах поранений боєць має шанс дочекатися її тільки за умов, якщо побратими невідкладно нададуть йому першу домедичну допомогу.

Саме тому порядок і прийоми надання домедичної допомоги в тактичних умовах повинні знати всі учасники територіальної оборони. Предмет бойової підготовки який надає необхідні знання і навички так і називається "Тактична медицина".

Фото без опису

Під час навчання інструктори ознайомили слухачів з міжнародним протоколом тактичної медицини ТССС (Tactical Сombat Сasualty Сare), основними поняттями тактичної медицини, місцем тактичної медицини в ланцюжку виживання пораненого, найпоширенішими видами поранень, типовим складом індивідуальної аптечки і пояснили звязок складу аптечки з найпоширенишими пораненнями, ввели поняття зон допомоги, коротко описали порядок первинного огляду в зоні укриття на основі алгоритму MARCHH.

Фото без опису

Значна частина заняття була присвячена індивідуальній аптечці бійця, так званій IFAK (Individual First Aid Kit). Були надані роз’яснення, щодо розташування аптечки на екіпіруванні, сучасних типів підсумків, і найголовніше, слухачам детально описали склад і призначення всіх обов’язкових елементів тактичної аптечки, які включають: джгути і турнікети, бандаж для накладання тиснучої пов’язки, кровоспинний бинт з пропиткою на основі Celox,назофарингеальну трубку, яка дозволяє пораненому нормально дихати, оклюзійні наліпки (спеціальний пластир для закриття ран в грудній клітці), а також різні допоміжні елементи комплекту: медичні рукавички, атравматичні ножиці, тощо.

Наступним етапом навчання стала лекція про те, як безпосередньо надавати першу домедичну допомогу в тактичних умовах.

 

На прикладі добровольців начальник медичної служби батальйону, який в цивільному житті є практикуючим лікарем і лікарем екстренної допомоги показав, як надавати допомогу під час масивної кровотечі, як правильно підійти до пораненого, пересвідчитися чи дихає, перевірити, чи не запав язик тощо.

Важливий акцент був зроблений на тому, як надати медичну допомогу у випадку, якщо поранення у грудну клітку. Також велику увагу приділено темі поранення голови — як перевірити, чи є шанс врятувати пораненого і як накладати пов’язки.

Фото без опису

Під час навчального дня відбувався діалог керівника району територіальної оборони, виконувача обов’язків голови Броварської райдержадміністрації Павла Проскочила з присутніми.

Фото без опису

Зокрема, Павло Іванович пояснив вибір місця розташування пункту постійної дислокації батальйону територіальної оборони Броварського району у Баришівці:

1) Місто знаходиться посеред Броварського району;

2) Знайдене приміщення відповідає вимогам, прописаним нормами Міністерства оборони України.

Також очільник району тероборони наголосив на тому, що офіційний сайт Броварської райдержадміністрації є одним із головних інформаційних джерел для населення про батальйон територіальної оборони Броварського району.

Планом бойової підготовки батальйону передбачається, що надалі навчання в рамках даного початкового курсу з тактичної медицини перейдуть в практичну площину, і наступні заняття вже будуть відбуватися в польових умовах.

Фото без опису

Основною метою даного курсу є набуття і закріплення до автоматизму кожним резервістом практичних навичок самодопомоги і надання допомоги пораненому товаришу в умовах бойових дій.

 

Інформацію про територіальну оборону Броварського району читайте тут 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень