У Броварах відкрилася виставка «Битва за Київ. Березень 2022 року. Бої на Броварському напрямку»

Дата: 08.05.2022 21:21
Кількість переглядів: 821

        Фото без опису

8 травня 2022 року у Броварах відкрилася історична виставка «Московитсько-Українська війна. Битва за Київ. Березень 2022 року. Бої на Броварському напрямку».

Презентував її у приватному Музеї зброярства місцевий підприємець, керівник ТОВ «Талісман» та колишній депутат Броварської міської ради Євген Гредунов.

 

Основа виставки — амуніція, зброя та предмети побуту окупантів — військових Збройних сил Російської Федерації. Головна ідея авторів виставки — представити предмети загарбників, зібрані саме на території Броварського району, коли ті відступали.

      Фото без опису

Як розповів сам ініціатор презентації, «експонати» вдалося зібрати силами волонтерів та військових ЗСУ. Надходили також вони і від мешканців Броварщини, які пережили окупацію Та все ж левова частка — це бойові трофеї.

      Фото без опису

Колеса, амуніція, екіпірування, каски, протигази, елементи побуту, зброя — усе це можна побачити у Музеї, що розташований на території ТОВ «Талісман» по вул. Броварської Сотні, 3.

Як розповіли колеги Євгена Валерійовича, такі ж ентузіасти як і він, коли наприкінці лютого — на початку березня виникла загроза окупації Броварів, приватну колекцію зброї, яка була у музеї, вирішили вивезти у безпечне місце. Згодом народилася ідея «колекціонувати» трофеї ЗСУ та предмети побуту загарбників.

Як визнають самі автори виставки, предмети побуту російських військових такі «допотопні», що можна навіть подумати, чи не є це збережені трофеї ще часів Другої світової війни. Наприклад, карта Київської області, яка висіла в одному з командних пунктів росіян, виявляється, створена ще у 80-х роках минулого століття, але нею користувалися для орієнтування на місцевості.

                     Фото без опису

Серед трофеїв також багато шевронів, документів, військових квитків. Чимало з них обгорілі і знайдені у кишенях солдатів, які горіли в танках.

        Фото без опису

Окремо на увагу заслуговують дві вітрини, які розташовані одна проти одної. На одній — фотогалерея зруйнованих сіл Броварського району та підбитої техніки, а також знімки Євгена Гредунова з представниками ЗСУ та іноземною пресою. Вся ворожа техніка на світлинах — знищена на території району у напрямку Броварів та Києва.

     Фото без опису

На вітрині навпроти — куточок речей, які надавали для сил територіальної оборони та військових місцеві волонтери. Тут і медикаменти, і аптечки, і предмети амуніції.

                              Фото без опису   Фото без опису  Фото без опису

                              Фото без опису   Фото без опису  Фото без опису

Багато спорядження надавалося волонтерськими та благодійними організаціями, такими як «Від мрії до реальності». Це і військові сумки, і плитконоски, і бронежилети. Деякі види плитконосок, як розповіли автори колекції, робилися військовими по макетах, розробленими Євгеном Гредуновим.

На запрошення власника музею виставку відвідав на чолі делегації і начальник Броварської районної військової адміністрації Павло Проскочило.

Керівник музею Євген Гредунов провів екскурсію та змістовно розповів про історію створення виставки, а також про важливу роль такого етапу життя Броварщини, як російсько-українська війна.

          Фото без опису Фото без опису

Триватиме виставка до кінця літа.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень