У Броварській районній військовій адміністрації пройшов курс з мінної безпеки від «The HALO Trust»

Дата: 25.07.2022 19:44
Кількість переглядів: 1843

           

25 липня 2022 року у Броварській районній військовій адміністрації відбулася лекція на тему "Розмінування та поводження з вибухонебезпечними предметами". Інструкторами стали фахівці Організації життєзабезпечення небезпечних територій — Hazardous Area Life-support Organization («The HALO Trust»), а слухачами — працівники структурних підрозділів Броварської районної військової адміністрації. Також у сесії інформування населення щодо мінної небезпеки взяла участь чемпіонка світу та Європи з атлетичних змагань, броварчанка Аліна Шух. Під час лекції вона була як волонтер і представник Громадської організації «БроДобро».

                 

      

Аліна Шух

 

Нагадаємо, «The HALO Trust» є неполітичною, нерелігійною, неурядовою, некомерційною благодійною організацією Великобританії та США, яка спеціалізується на усуненні загрози вибухонебезпечних залишків війни. А саме — на пошуку вибухонебезпечних предметів, зокрема мін-пасток, та очищенні територій від них,  складанні карт мінної небезпеки в регіонах та проведенні освітньої роботи з населенням щодо норм безпеки на територіях, де відбувається розмінування.

             

На сьогодні організація проводить розмінування Броварського району спільно з ДСНС України під егідою Міністерства оборони України.

 

Під час лекції інструктори зосередилися на таких важливих питаннях, як — «Що робити, коли бачиш вибухонебезпечні предмети?», «які попереджувальні знаки є про мінну небезпеку?» та багато інших.

 

       

 

На сьогодні Україна є, на жаль, однією з найнебезпечніших країн у світі. Близько 300 тисяч кв. км. території, а це майже пів країни забруднені вибуховими речовинами. За прогнозами різних фахівців, для повного розмінування може знадобитися понад 10 років.

 

Найбільш небезпечним у вибухонебезпечних предметах є те, що вони можуть за зовнішнім виглядом нагадувати уламки предметів, труб тощо. Бомби та міни є різних видів, найбільші можуть сягати до 250 кг., але будь-які вибухові пристрої можуть детонувати навіть від найменшого дотику.

 

Під час лекції інструктори звернули увагу, що, зазвичай, міни чи розтяжки не ставляться поодиноко. Як правило, якщо є вибухівка, то її дуже багато. За розміром небезпечні території можуть досягати навіть площі великого футбольного поля. До того ж, предмети часто облаштовані механізмом самоліквідації, а, отже, можуть вибухнути будь-якої миті.

 

Багато таких небезпечних предметів можуть бути встановлені на «розтяжки». Такі пастки залишаються в деокупованих містах, в приміщеннях, біля об’єктів інфраструктури. Фахівці звертають увагу, що детонатори, запали, підривники вибухонебезпечних предметів також можуть бути приховані у дуже простих, на перший погляд, речах: гаманцях, сумках, телефонах, тощо. Особливо — у дитячих іграшках, адже є розрахунок на те, що діти можуть побачити іграшку і почати нею бавитися, не усвідомлюючи небезпеку. Так, у 2015 році на території Донбасу фахівці ДСНС «розмінували» близько 600 дитячих іграшок.

 

Як діяти, якщо побачив підозрілий чи вибухонебезпечний предмет? Фахівці радять зупинитися, а краще — відійти подалі від підозрілого предмета і у жодному разі його не торкатися. За першої ж можливості, необхідно телефонувати «101», «102» та (!!!) «112» — чергово-диспетчерська система екстреної допомоги населенню за єдиним безплатним телефонним номером виклику екстрених служб та розповісти детально про ситуацію.

За словами інструкторів, особливо уважним необхідно бути поблизу таких об’єктів, як окопи, бліндажі, зруйнований транспорт, будівлі. Там можуть бути розтяжки, нерозірвані снаряди, міни тощо.

У випадку пересування невідомими дорогами, рекомендується не йти чи їхати узбіччям, бути особливо уважними та обережними біля зруйнованих доріг та мостів.

 

Також фахівці звернули увагу, що існують різні неофіційні попереджувальні сигнали та знаки про те, що територія (дорога, лісосмуга, поле) заміновані. Це можуть бути насипані груди каміння, начеплені на палицях бляшанки, пов’язані на деревах стрічки, пофарбовані у червоний колір дерев’яні кілки — все це не можна збивати, чіпати, переставляти чи прибирати. Також варто звертати увагу на наявність попереджувальних знаків червоного кольору: «Обережно — міни!» та «Danger!».

У випадку, якщо людина все ж зайшла на небезпечну територію, в першу чергу, потрібно зупинитися, в жодному разі не бігти (від різких рухів ВНП може детонувати), зателефонувати на екстрені номери. Якщо ж телефону немає, можна кричати щосили про допомогу: як зазначають фахівці, хоч є у світі ВНП, які детонують на звук, на щастя, в Україні подібних аналогів ще не зустрічали.

 

Зазначимо, що лектори побудувати урок так, щоб слухачі могли задавати запитання та самі відповідати на перевірочні питання фахівців. Працівники структурних підрозділів Броварської районної військової адміністрації «не підвели», відповівши вірно на всі контрольні запитання.

      

 

Працівники структурних підрозділів

Броварської районної військової адміністрації «не підвели»,

відповівши вірно на всі контрольні запитання

 

На завершення слухачі подякували спеціалістам «The HALO Trust» за корисну пізнавальну лекцію і зробили загальне фото на згадку.

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень