Оцінка стану підготовки суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до опалювального періоду

Дата: 22.08.2022 11:21
Кількість переглядів: 345

         

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання та теплоспоживання Держенергонагляд проводить активну роботу щодо оцінки підготовки енергетичних господарств суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до роботи в опалювальний період 2022 - 2023 років (далі – ОП).

Так, у межах компетенції, Держенергонагляд здійснює контроль виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та споживачів соціальної сфери, 

Однією із задач Держенергонагляду є контроль суб’єктів відносин за проведенням гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність шляхом проведення моніторингу. За результатами моніторингу Держенергонагляду станом на 01.08.2022 теплогенеруючими, теплотранспортуючими, теплопостачальними організаціями проведено гідравлічні випробування 4,5 тис. км теплових мереж (у двотрубному обчисленні) та виконано планово-попереджувальні ремонти згідно з графіками на 17,6 відсотка. 

Також, Держенергонагляд здійснює контроль виконання промиванням та випробувань енергообладнання котелень, теплових пунктів. За інформацією, наданою Держенергонагляду від споживачів теплової енергії (закладів охорони здоров’я, освіти та дошкільної освіти), гідропневматичне промивання систем опалення проведено на 906 об’єктах та гідравлічне випробування систем опалення на щільність та міцність на 1 011 об’єктах.

З метою завчасного виявлення недоліків щодо належної експлуатації теплових господарств за зверненнями суб’єктів господарювання представниками територіальних органів Держенергонагляду оглянуто 242 енергетичних об’єкти, а саме:

•    106 джерел теплової енергії з приєднаними до них тепловими мережами;

•    136 систем теплоспоживання споживачів теплової енергії, у тому числі соціально важливих споживачів.

За результатами проведених Держенргонаглядом моніторингів з питань технічного стану, організації експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж та готовності до ОП виявлено 531 порушення вимог діючих норм і правил у сфері теплопостачання. 

Типові порушення/зауваження виявлені Держенергонаглядом під час оцінки стану підготовки енергетичних об’єктів та споживачів соціальної сфери до роботи в ОП:

•    не проведено гідравлічні випробування трубопроводів;

•    не пройшли перевірку знань особи відповідальні за теплове господарство закладу та персонал з обслуговування теплового устаткування закладу;

•    відсутня теплоізоляція на трубопроводах;

•    не нанесено відповідне розпізнавальне забарвлення на теплопроводах в котельні тощо.

З метою усунення порушень керівникам суб’єктів господарювання надано рекомендації у вигляді довідок з переліком невідкладних заходів. На даний час суб’єкти відносин у сфері теплопостачання усунули 55 порушень (10,4%). Держенергонагляд продовжує здійснювати контроль за станом усунення виявлених порушень.

У результаті проведених оглядів у складі відповідних комісій представниками інспекції підтверджено стан готовності 428 об’єктів у сфері теплопостачання.

Також, представники Держенергонагляду брали участь у складі 135 комісій, робочих груп органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань координації та вирішення проблемних питань щодо підготовки до роботи в осінньо-зимовий період і входження в ОП. Наразі за участю Держенергонагляду проведено 80 оперативних штабів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з підготовки теплових господарств суб’єктів господарювання до роботи в ОП, що підтверджується розпорядчими документами цих органів. Робота із залучення представників Держенергонагляду продовжується.

Під час засідань комісій (оперативних штабів, робочих груп), підіймалися проблемні питання, зокрема, щодо відновлення пошкоджених внаслідок військової агресії російської федерації об’єктів сфери теплопостачання та стану підготовки суб’єктів господарювання соціально важливої сфери до ОП.

Держенергонагляд в межах компетенції здійснює моніторинг з проведенням інвентаризації пошкоджень об’єктів у сфері теплопостачання, завданих внаслідок бойових дій суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, транспортування, постачання теплової енергії та спроможності їх відновлення до початку та протягом осінньо-зимового періоду 2022 - 2023 року. 

Так, станом на 26.07.2022 року 62 підприємствами надано інформацію щодо пошкоджених об’єктів, відповідно до якої зафіксовано 685 випадків пошкоджень. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень