Рекомендації населенню про користь і норми споживання питної води. Що робити у разі відсутності водопостачання

Дата: 07.11.2022 15:18
Кількість переглядів: 73

           

Понад 60% ваги тіла людини становить вода. Згідно з дослідженнями, мозок і серце містить 73% води, легені – 83%, навіть наші кістки складаються з води на 31%. Кожна клітина, тканина чи орган у живому організмі повсякчас потребують води, щоби повноцінно працювати.

     Недостатність води призводить до зневоднення організму. Зневоднення (дегідратація) може виникнути через замалу кількість води, що надходить із питтям чи їжею, або при надмірній втраті води, наприклад, під час високої температури, інтенсивної фізичної роботи. Навіть помірна дегідратація може значно порушити функцію клітин, знижувати енергію, проявитися втомою. Ось чому важливо пити воду в достатній кількості щодня.

Вікові норми вживання води:

  • діти від 1 до 4 років мають пити 2-4 склянки рідини;
  • діти від 4 до 8 років мають пити 5 склянок рідини;
  • діти від 9 до 13 років мають пити 7-8 склянок рідини;
  • особи старші 14 років мають пити від 8 до 11 склянок рідини;
  • загальна добова потреба води для чоловіків становить 3,7 літра;
  • загальна добова потреба води для жінок становить 2,7 літра.

Отож:

  • Вода – дуже важливий компонент здорового харчування.
  • Сформуйте корисну звичку тримати біля себе свою пляшку з водою.
  • Пийте чисту воду без барвників та підсолоджувачів.
  • Мінеральну воду з лікувальною метою варто вживати тільки за призначенням лікаря.

ЩО РОБИТИ У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ ВОДОПОСТАЧАННЯ?

   Через активні обстріли ворога багато міст України під загрозою відключення централізованого водопостачання або вже стикнулися з цією проблемою.

Тому громадяни повинні завчасно створити запас питної та технічної води. Зберігати воду питну потрібно в закритих ємностях. За потреби зробіть позначення «Вода для пиття» та «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2–3-добовий запас.

  У разі відключення централізованого водопостачання, органи місцевої влади  забезпечують населення привізною питною водою. Про місця та графік підвезення питної води вони надають інформацію населенню.

  Також можна використовувати питну воду з бюветів, колодязів, шахтних криниць.

  Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання. Це ефективний метод знезаражування води.

Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.

   Пам’ятайте, за умови використання для пиття води з неперевірених джерел є ризик спалахів інфекційних хвороб.

  Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — підвищення температури тіла, лихоманка, запамарочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо — негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування, бо  перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.

  Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей!

  Пам’ятайте, що особливо в цей тяжкий для вас час зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!

Броварський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень