Вони витримали. Не витримав бетон

Дата: 20.01.2023 09:11
Кількість переглядів: 677

Кожен українець, почувши цю фразу, знає, про кого йде мова. Й кого називають «кіборгами».

Захисники Донецького аеропорту – герої, чиї імена будуть жити в пам'яті та серцях українців завжди. Символ безпрецедентної мужності, незламності, стійкості.

20 січня, згідно спільного наказу Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України від 20.01.2022 року, встановлено як День вшанування захисників Донецького аеропорту.

«Кіборги», котрі пройшли через 242-денне пекло – саме стільки тривала оборона летовища, стали національними героями.

Героїчна оборона Донецького аеропорту тривала  з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удар по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем.

Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону.

За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу. У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт загинули понад 200 військових.

Сьогодні «кіборгом» можна назвати кожного українського військовослужбовця. Вони, як і 9 років тому, демонструють чудеса відваги, мужності, витримки, професіоналізму. Ми віримо у їх силу й знаємо, що Перемога буде за нами.

Пам'ятаємо кожного загиблого героя. Молимося за живих…

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень