Передпосівна підготовка насіння

Дата: 28.03.2023 13:25
Кількість переглядів: 176

           Фото без опису

 

 Якість насіння є однією з основних агрономічних вимог, що забезпечують отримання високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур. Тому дослідження насіннєвого матеріалу дуже важливе — адже шлях до отримання щедрих врожаїв починається зі здорової насінини.  Якщо ви плануєте висівати залишки насіння з попередніх сезонів, то слід пам’ятати, що з роками насіння втрачає свою схожість. Існує навіть такий термін, як довговічність насіння (властивість зберігати схожість тривалий час). Розрізняють біологічну і господарську довговічність насіння. Біологічна довговічність - час, протягом якого проростають хоча б окремі насінини. Час господарської довговічності коротший - він триває, поки схожість відповідає нормі стандарту.

       Купуючи минулорічний посівний матеріал у виробника насіння або у офіційного дистриб'ютора, обо'язково вимагайте надати Вам документ, в якому вказано, що насіння пройшло пересертифікаю і його посівні якості відповідають стандарту.

Своєчасна підготовка насіння до сівби – один з важливих технологічних етапів насінництва. У ході підготовки перевіряється асортимент, кількість та якість насіння, яке вже було очищене, дороблено восени – у грудні або закуплено у виробників насіння або посередників. Підтвердженням якості закупленого насіння є наявність «Сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння» та «Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння».

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, становить:

на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів - 12 місяців, а упаковане в герметичну тару - 24 місяці;

на насіння кукурудзи протруєної - один рік;

на насіння соняшнику протруєного - вісім місяців;

на насіння цукрових буряків - шість місяців;

на насіння картоплі, затарене в мішки, в ящичні піддони, та насипом, - тридцять днів;

на насіння озимих та ярих зернових культур, а також інших культур, крім перелічених вище - чотири місяці.

Основні посівні якості насіння: чистота, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість. Показники якості та безпеки насіння перевіряється у лабораторних умовах. Виділення найкращих партій за сортовими та посівними якостями – запорука майбутнього врожаю, висів якісного насіння дає можливість отримати рівномірні, дружні сходи. Саме від енергії проростання залежить рівномірність росту сходів. Для визначення сортових і посівних якостей насіння використовуються єдині методи та лабораторно-технічні засоби, єдина термінологія і нормативна документація. Визначення посівних якостей насіння здійснюється шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння.

Перевірити посівні якості насіння можливо в лабораторіях Державного центру сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції, або в приватних лабораторіях.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна

ГУ Держпродспоживслужби в Київській області   Симоненко Т.В.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень