Сказ - гостра контагіозна зоонозна інфекційна хвороба

Дата: 03.04.2023 10:08
Кількість переглядів: 177

                               Фото без опису

У зв’язку з підтвердженим випадком сказу домашньої тварини (кошеня) у м.Бровари, Броварське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Київській області інформує:

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії оголошено накладання карантинних обмежень:

  • неблагополучний пункт - м. Бровари ;
  • загрозлива зона – населені пункти Броварського району:
    • Броварська міська територіальна громада (с. Княжичі, с. Требухів, с. Переможець);
    • Калинівська селищна територіальна громада (смт. Калинівка, с. Квітневе, с. Перемога, с. Красилівка, с. Скибин );
    • Великодимерська селищна територіальна громада (смт. Велика Димерка).

Сказ - це інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. По ступеню небезпечності стоїть на ряду з такими хворобами як СНІД та правець. Хвороба не має сезонності. Протікає з ураженням центральної нервової системи. Збудник захворювання – вірус, який може довго зберігатися в холодну пору року в неприбраних трупах, що загинули від сказу.

Передається вірус в основному через покус хворою твариною, оскільки накопичення вірусу відбувається як у головному мозку, так і в слинних залозах, тобто потрапляння інфікованої слини від хворої тварини на пошкоджену шкіру, слизову оболонку очей, рота, носа призводить до зараження.

Практично хвороба має абсолютну летальність, тобто при появі клінічних ознак видужання неможливе. Інкубаційний період триває від 7 днів до 1 року найчастіше 30-45 днів, рідше менше 10 діб, все залежить від місця проникнення вірусу, його кількості та вірулентності.

Свійські тварини та люди заражаються на сказ від диких м’ясоїдних тварин: лисиць, борсуків, єнотів, куниць, вовків. Небезпечні укуси кажанами.

Основним джерелом для людини стають безпритульні тварини (коти, собаки), а також домашні тварини, котрі не щеплені проти сказу і безконтрольно вигулюються на вулиці. Інкубаційний період (період від моменту нанесення покусу до початку захворювання) в середньому складає 30-50 днів, хоча може тривати 10-90 днів, а в деяких випадках – більше 1 року. До того ж, чим далі місце покусу від голови, тим довше інкубаційний період. Особливу небезпеку являють собою покуси нанесені в ділянці голови та рук, а також покуси дітей.

Ускладнюють епідемічну ситуацію:

  • активізація поширення сказу серед тварин (неблагополучна епізоотична ситуація останні роки);
  • недостатньо проводяться заходи по боротьбі з безпритульними тваринами та недопущення випадків безприв’язного утримання домашніх собак;
  • не ліквідуються умови, що призводять до неконтрольованого розмноження тварин;
  • не забезпечується 100% охоплення щепленнями проти сказу домашніх собак та котів, в зв’язку з відмовою власників у проведенні безкоштовного щеплення;
  • недостатній рівень гігієнічного навчання та виховання населення щодоз аходів профілактики сказу, про що свідчить неправильна поведінка людей у випадку нападу тваринами, її загибелі, знищення, несвоєчасне, або пізнє звернення за медичною допомогою, відмова від антирабічного лікування (щеплень проти сказу) тощо.

Покуси людей домашніми тваринами (близько 90% ) свідчать про те, що жителями нашого району та м. Бровари незадовільно виконуються правила утримання домашніх тварин, до того ж частина тварин не щеплені проти сказу.

Щоб вберегти себе від цієї інфекції, слід виконувати такі правила:

  • щорічно доставляти на щеплення проти сказу домашніх собак та котів;
  • при покусах терміново звертайтеся до лікаря за кваліфікованою допомогою тому, що успіх вакцинопрофілактики сказу залежить від того, наскільки швидко ви звернулись за допомогою. Надавайте правдиву інформацію медичному працівнику щодо обставин покусу.
  • утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
  • виконувати правила утримання домашніх тварин та норм поводження з ними;
  • не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;
  • не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні;

ВАЖЛИВО! Якщо вас вкусила домашня або безпритульна тварина і ви її вбили після цього, не викидайте труп тварини на сміття, а доставте його в ветеринарну лабораторію на дослідження.

Броварське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень