Збереження ранньоквітучих та занесених до Червоної книги України рослин!

Дата: 10.04.2023 16:16
Кількість переглядів: 241

                        

Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів!

 

Усі види первоцвітів (ранньоквітучих весняних рослин) занесені до Червоної книги і їх кількість у природі щороку зменшується. Такими є всі види пролісків, шафрани (крокуси), цикламени тощо. Переважна кількість рослин, які продаються по всій території України з грудня по квітень, знищені в місцях зростання – у Карпатських горах і привезені на місце продажу оптовими партіями. Квіти виривають з цибулинами і везуть разом з ними щоб продовжити термін «зберігання» букетів. Відновлення рослин у природі після цього неможливе. Зрізання ж квітів без цибулин також шкідливе, оскільки призводить до генетичного виродження рослин.

 

Торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України».

 

За торгівлю первоцвітами порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (в перерахунку на кожну рослину), які передбачені відповідними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

В Україні щороку здійснюється роз'яснювальна робота з приводу збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України та інших природоохоронних списків. Але, тим не менш, торгівля пролісками не припиняється.

 

Тому, усіх небайдужих мешканців Броварського району Київської області закликаємо не залишати без уваги жодного факту торгівлі вищевказаних видів рослин та інформувати Державну екологічну інспекцію Столичного округу (03035, м. Київ, вул. Солом'янська, 1, поверх 8, тел. (067) 430-79-03) або на електронну адресу: E-mail: stolica@dei.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень