Небезпечна хвороба - бактеріальний опік плодових

Дата: 18.04.2023 13:28
Кількість переглядів: 188

              

Бактеріальний опік плодових дерев – одна з найнебезпечніших хвороб плодових культур, що призводить до великих економічних збитків. Збудником цього захворювання  є бактерія Erwinia amylovora.

Цю хворобу без перебільшення можна вважати найнебезпечнішою, адже живителями є понад 170 видів рослин. Найчастіше уражуються рослини родини розоцвітих . Високочутливими до бактеріального опіку є: кизильник, глід, айва, яблуня, груша, горобина, піраканта, вишня, персик, абрикос, троянда, слива, тощо.Уражуються  всі частини рослини, це призводить не лише до втрати товарної якості плодів та різкого зниження врожайності, а й  до повної загибелі рослин, особливо саджанців. Бактеріальний опік плодових дерев включений до «Переліку регульованих шкідливих організмів, обмежено поширених в Україні».

Бактерія уражує квітилисткипагонигілкистовбуркоріньплоди. Опік квітів — перша типова ознака прояву бактеріального опіку — з’являється навесні в період цвітіння плодових дерев. Квіти в’януть, всихають, змінюють забарвлення від коричневого до чорного. Уражені квіти можуть опадати, але частіше залишаються на рослині. Інфекція від квітів передається на сусідні листки і гілки. Інколи ураження квітів може призвести до втрати цілої гілки чи дерева.

                                

Протягом декількох днів інфекція поширюється пагонами на 15-30 см. Інфіковані пагони змінюють забарвлення від світло- до темно-коричневого на яблунях та від темно-коричневого до чорного — на грушах. Уражені листки залишаються на гілках, окремі гілки або цілі дерева виглядають ніби обпалені вогнем, звідси і назва хвороби — «опік плодових».

Недозрілі плоди також можуть інфікуватись через природні пори, ранки або плодоніжки сусідніх плодів чи квіток. . Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації - ранньовесняний (період розпускання бруньок і цвітіння), літній (період інтенсивного росту дерев) та осінній. Найсприятливішими умовами для розвитку захворювання бактеріальним опіком плодових є відносна вологість 80% та температура повітря +18 +29°С. Захворювання плодів особливо інтенсивно розвивається після дощів Обмежувати поширенню опіку плодових дуже складно. Збудник уражує широке коло рослин, що сприяє швидкому розселенню і зберіганню інфекції, резерваторами часто є дикорослі рослини.

Карантинні заходи спрямовані на недопущення завезення інфекції із вогнищ поширення хвороби. Карантинному огляду і експертизі підлягають всі партії імпортного і вітчизняного садивного та прищепного матеріалу. Категорично забороняється вивозити садивний матеріал із заражених районів. На території, де виявлено вогнища хвороби, запроваджуються загальнообов”язкові заходи з локалізації та ліквідації опіку плодових. Поодинокі дерева і кущі, сильно уражені опіком, знищують. При незначному ураженні окремих гілок обрізують заражену частину. Місця зрізу обробляють 10% розчином формаліну та змазують садовою замазкою. Всі зрізані гілки слід спалювати на місці. В період цвітіння – обробляють плодові насадження препаратами з вмістом міді.

Головний  спеціаліст відділу  фітосанітарних заходів на кордоні      управління фітосанітарною безпеки    Я.М. Гейко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень