На Київщині формується спроможна мережа закладів охорони здоров’я в рамках медичної реформи

Дата: 19.04.2023 09:25
Кількість переглядів: 135

               

18 квітня відбулося засідання робочої групи з питань формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я Київської області. Захід пройшов на чолі із заступником голови Київської ОВА Віталієм Власюком. Під час нього учасники детально обговорили та проаналізували діяльність лікарень області. 

Мова йшла про такі заклади охорони здоров’я: КНП Фастівської міської ради «Фастівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування», КНП «Лікарня інтенсивного лікування Боярської міської ради», КНП Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №1», КНП Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №2», КНП Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №3», КНП Білоцерківської міської ради «Білоцерківський пологовий будинок» та КНП КОР «Київська обласна дитяча лікарня №2».

У заході також взяли участь заступник голови Київської ОВА Сергій Білецький, перший заступник голови Київської обласної ради Ярослав Добрянський, заступник голови КОР Тетяна Семенова, голова постійної комісії КОР з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Марія Кисельова, т. в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Василь Кравченко. Також були присутні міські голови Фастова і Боярки.

Аналіз роботи медичних закладів проводиться в рамках Постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2023 №174 «Деякі питання організації спроможної мережі». У рамках наступного етапу медичної реформи передбачається оновлення критеріїв для визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медичних закладів. 

Зокрема, згідно з Постановою враховується кількість напрямів надання медичної допомоги, матеріально-технічний стан лікарні, кількість населення, яке обслуговується, територіальна приналежність та доступність і фінансова стійкість. Крім того, до додаткових вимог для включення в спроможну мережу з урахування державної політики у сфері охорони здоров’я входить: фінансова стійкість на ефективний менеджмент, підтримка з боку власника, підтримка молодих спеціалістів, цифровізація, сприяння надання реабілітаційної допомоги, створення наглядових та опікунських рад.

Деякі медичні заклади потребуватимуть оптимізації, дообладнання, розвитку напрямків, аби відповідати необхідним критеріям.

За Постановою, лікарні поділятимуться на надкластерні, кластерні та загальні. Їхня підтримка у плані розвитку гарантується з боку держави. Ті ж заклади, що не відповідають критеріям, продовжать свою роботу, проте за їхній розвиток відповідатимуть громади.

У кожному районі буде кластерна лікарня, що забезпечить надання більшості медичних послуг – від педіатрії до хірургічних втручань. Надкластерні лікарні – це рівень високоспеціалізованої медичної допомоги. 

Загальні лікарні мають стати осередками надання допомоги на базовому рівні і, за потреби, перенаправляти жителів Київщини за маршрутами пацієнта далі на кластерний або на надкластерний рівень. 

До 1 травня 2023 року робоча група має розробити та подати для погодження Міністерством охорони здоров’я України пропозиції щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я та проєкт плану розвитку госпітального округу Київської області.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень