Турбуватися про себе в стресовій ситуації - нормально

Дата: 27.04.2023 11:21
Кількість переглядів: 131

          Фото без опису

Щодня ми та наші рідні й близькі відчуваємо сильний стрес через війну. Але ми не зможемо дбати про інших, допоки не потурбуємося про себе.

Довідник «Базові навички турботи про себе та інших», створений у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як» за ініціативою першої леді Олени Зеленської, буде корисним для людей, які зазнають впливу стресу, тобто для всіх нас.

Попри унікальність стресових ситуацій сьогодні, методи турботи про свій емоційний стан, використані в минулому, можуть допомогти і зараз.

Ось основні способи турботи про себе:

  • виконуйте щоденну рутину: сон, їжа, фізичні вправи, режим дня (дотримуйтеся 7-8-годинного нічного сну, провітрюйте кімнату перед сном, намагайтеся хоча б 15 хвилин гуляти перед сном, обов’язково здійснюйте звичні гігієнічні процедури, не їжте нічого важкого на ніч, не читайте новини в ліжку, відмовтеся від алкоголю, куріння та кофеїну ввечері, не займатися важкими фізичними тренуваннями до сну);
  • займайтеся улюбленою та звичною соціальною активністю (подумайте про види діяльності, що приносять вам задоволення: фізичні навантаження, прогулянки, катання на велосипеді або танці, малювання, спів, рукоділля або літературна творчість, слухання музики чи аудіокниг, розмови кимось близьким, читання книг тощо);
  • створіть нову рутину (розпорядок дня, техніки самодопомоги та самоконтролю, медитація тощо);
  • уникайте шкідливих стратегій боротьби зі стресом: зловживання алкоголем, психоактивними речовинами – вони можуть допомогти в короткотривалій перспективі, але спричиняють погіршення настрою, тривогу, проблеми зі сном та агресію, коли ефект послаблюється;
  • дякуйте собі та іншим (перед виконанням технік самодопомоги пригадайте людей чи події, які наповнюють вас вдячністю, складіть їх список подумки або запишіть його).

Намагайтесь якомога частіше виконувати поради, які допоможуть вам щодня долати стрес. Виберіть із них найбільш ефективні саме для вас. Якщо вам не вдається виконати запропоновані дії сьогодні, не картайте себе та спробуйте знову наступного дня.

Більше інформації про те, як опанувати себе та допомогти своїм дітям заспокоїтися, читайте тут: http://howareu.com.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень