Золотиста картопляна нематода (Globodera rostochiensis Woll.)

Дата: 26.06.2023 16:57
Кількість переглядів: 164

                 Фото без опису

Золотиста цистоутворююча картопляна нематода є обмежено поширеним карантинним організмом, який спричиняє хворобу глободероз картоплі. Сильно уражені рослини утворюють малі бульби в невеликій кількості. У ґрунті, в якому є багато цист картопляної нематоди, врожай картоплі різко знижується, а інколи і зовсім відсутній. Вважається, що за присутності в 1 грамі ґрунту лише 20 яєць втрачається до 2 тон картоплі з гектару.

Небезпечність полягає в тому, що жоден з агротехнічних, біологічних, агрохімічних заходів не дають результатів в короткий термін (1-3 роки). Це пов’язано з особливостями розвитку даного патогена.

Вузькоспеціалізований вид, який паразитує на коренях картоплі та інших пасльонових.  Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. В ґрунті зберігається 10-12 років, а в окремих випадках  до 20 років. Найбільшу шкоду паразит наносить на присадибних ділянках при незмінній сівозміні.

                                            Фото без опису

Симптоми

Після сходів картоплі затримується ріст. Хворі рослини утворюють чисельні слабкі стебла, які передчасно жовтіють. Хлороз починається з нижніх листків і поступово охоплює весь кущ. При сильному ураженні розвивається маса додаткових корінців („бородатість”). Бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді і зовсім відсутні. В грунті зберігається в стадії цисти.

Поширення

Через заражений грунт, садивний матеріал, сільгоспінвентар, транспортні засоби, до яких прилипли частинки ґрунту, взуття людини.

Заходи боротьби

Стійкі сорти, дотримання сівозміни (повернення через чотири роки) висаджувати на ділянці бобові, зернові, технічні культури, багаторічні трави, знищення бур'янів та рослинні рештки, внесення навесні у ґрунт органіку. Придбані насіннєві бульби слід мити щіткою у проточній воді, щоб не заносити цист із частинками зараженого ґрунту.

Головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Коваль Н.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень