Мінветеранів: Майже 1000 осіб, які у перші дні повномасштабного вторгнення стали на захист України зі зброєю в руках, зможуть отримати відповідні статуси та соцгарантії

Дата: 18.07.2023 14:58
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України з відповідними соціальними гарантіями зможуть отримати майже 1000 цивільних осіб. Про це повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун під час прямого ефіру національного телемарафону «Єдині новини».

Йдеться про осіб, які, починаючи з 24 лютого 2022 року, брали безпосередню участь у захисті України як самостійно, так і у складі добровольчих формувань у взаємодії з військовими.

Він зазначив, що внаслідок одержаних поранень, контузій, каліцтв або захворювань під час безпосередньої участі в обороні країни від російських окупантів багато цивільних громадян стали особами з інвалідністю або загинули (померли). За ініціативи Мінветеранів з метою відзначення таких осіб Парламент ухвалив Закон №2864, яким віднесено цих осіб до ветеранів війни, а саме визнано особами з інвалідністю внаслідок війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України.

«Тому на виконання Закону 2864 Урядом ухвалено нову окрему постанову, якою визначено документи та механізм встановлення відповідних статусів таким цивільним особам. Наразі Мінветеранів запускає роботу Міжвідомчої комісії з надання статусів та розпочинає приймати заяви від громадян, які претендуватимуть на такі статуси. За попередніми даними, які ми отримали від областей – наразі це приблизно до 1000 осіб», – розповів Олександр Порхун.

Мінветеранів за результатами напрацювання разом із представниками громадськості було визначено оптимальні підстави для встановлення факту участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України. Для того, щоб надати статус, треба перевірити, чи дійсно особа виконувала завдання.

Також Мінветеранів активно комунікує з представниками українських добровольчих формувань в цих питаннях. Зокрема, вже проведено робочу зустріч для консультацій та допомоги їм у зборі необхідних документів для пришвидшення процедури розгляду комісією та надання відповідних статусів.

Крім того, особи які претендують на отримання статусу, можуть напряму звернутися до Мінветеранів за консультацією. У складі Міністерства працює відділ з надання статусів, де працівники нададуть фахову підтримку, допоможуть знайти той чи інший документ.

Нагадаємо, за ініціативи Мінветеранів Уряд затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України для надання відповідних статусів. Відповідний проєкт постанови КМУ, що розроблений фахівцями Мінветеранів на виконання завдання Прем’єр-міністра України, ухвалено під час засіданні Кабінету Міністрів України 7 липня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень