Психіатрична і психологічна допомога: у чому різниця і де отримати

Дата: 20.07.2023 12:59
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

Підтримка психічного здоров’я передбачає залучення різних спеціалістів на кожному з етапів втручання. При цьому освіта, методи і способи роботи цих спеціалістів – різні. Нині кожен українець може отримати як психологічну, так і психіатричну допомогу безоплатно за Програмою медичних гарантій.

У Міністерстві охорони здоров’я України пояснюють, яка різниця між цими напрямами?

Психологія вивчає розум, емоції та поведінку, когнітивні та соціальні фактори, які впливають на дії та реакції людини. Психологи застосовують різноманітні доказові методи і підходи, щоби допомогти людині пережити травматичні події, адаптуватися до змін, змінити відносини з близькими і покращити психічне здоров’я. 

Натомість психіатрія – це галузь медицини, що займається діагностикою та лікуванням психічних розладів. Психіатри розуміють, як біологічні чинники впливають на психічне здоровʼя людини, і можуть лікувати психічні захворювання за допомогою медикаментів, скеровувати на подальше лікування, приймати рішення про госпіталізацію.

Турбота про психічне здоров’я так само важлива, як і турбота про здоров’я тіла. Якщо ви погано почуваєтеся і не можете впоратися з тривожними симптомами – вчасно звертайтеся по допомогу. 

У яких випадках потрібно йти до психолога?

Зверніться по психологічну допомогу, якщо ви:

  • схильні до тривожних думок;
  • маєте проблеми у спілкуванні з людьми.
  • переживаєте травматичні події та зміни в житті;
  • втратили близьку людину.

У яких випадках потрібно йти до психіатра?

Психіатр знадобиться, якщо ви:

  • маєте емоційні порушення (у т. ч. після пережитого травматичного досвіду);
  • відчуваєте розлади настрою (наприклад, апатію);
  • потерпаєте від панічних атак, фобій, навʼязливих думок;
  • маєте тривалі розлади сну, розлади харчової поведінки;
  • помітили слухові або зорові галюцинації;
  • фіксуєте суїцидальні думки або думки про завдання ушкоджень собі чи іншим;
  • маєте залежності.

Де отримати психологічну та психіатричну допомогу?

Нещодавно Національна служба здоровʼя України презентувала дашборд «Надавачі медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога».  Це карта-база, яка наразі містить 1394 надавачі медичної допомоги (первинної, амбулаторної та стаціонарної). Тут в зручному режимі можна обрати найближчий до себе заклад, в якому працює потрібний вам спеціаліст. Для зручності передбачено фільтри за місцем розташування, видом допомоги та посадою лікаря.

Також дізнатися про заклади, які надають послуги з охорони психічного здоровʼя у межах Програми медичних гарантій (тобто безоплатно для пацієнта) можна, зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоров’я України (НСЗУ) за номером 16-77.

Обравши заклад, ви можете звернутися до таких спеціалістів:

1. Лікаря «первинки», який пройшов спеціальне навчання. 

У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя майже 13 000 лікарів первинної ланки надання медичної допомоги – сімейні лікарі, терапевти, педіатри – пройшли навчання і можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами. 

2. Вузького фахівця з психічного здоровʼя. 

Ви можете самостійно звернутися до психолога або лікаря-психіатра (якщо маєте симптоми психічного розладу) у закладі охорони здоровʼя. Направлення в такому випадку не потрібне.

Можна також спочатку звернутися до свого сімейного лікаря. Він/вона здійснить базовий скринінг і надасть базову психологічну допомогу, а за потреби скерує до потрібного вузького фахівця – психолога, психотерапевта чи психіатра.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень