Розвиток сільгоспвиробництва в умовах воєнного часу: аграрії Київщини збільшують посіви круп’яних культур української селекції
На українському продовольчому ринку круп’яні культури користуються стабільним попитом, який за ефективністю нічим не поступатиметься високорентабельним олійним – соняшнику та ріпаку. Виходячи з цього, аграрії Київської області в поточному році збільшили посіви гречки до 46%, проса – до 60% порівняно з минулорічними. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.
Зокрема, аграрії Білоцерківського району вирощують гречку лише української селекції. Вона є адаптованою до навколишнього природного середовища та має високу нектаропродуктивність, що в свою чергу сприяє розвитку місцевого бджільництва.
Днями у Білоцерківському районі відбулася виставка демонстраційних посівів сортів гречки та проса селекції Національної академії аграрних наук України. Учасники заходу розглянули нові підходи вирощування круп’яних культур та обговорили стан сільськогосподарського ринку в умовах війни.
Загалом господарства пристоличного регіону вже обмолотили гречки на площі 1,3 тис. га (12,6%), намолотили 2,1 тис. тонн з середньою врожайністю 16,16 ц/га, проса – на площі 3,3 тис. га (69%), намолотили 5,75 тис. тонн з урожайністю 17,4 ц/га. Збір врожаю круп’яних культур триває.