Щодо Програми організації Територіальної оборони в Броварському районі

Дата: 12.09.2023 17:00
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

У 2021 році, ще до початку широкомасштабного вторгнення Росії, у територіальних громадах Броварського району з’явилися бюджетні програми направлені на підтримку територіальної оборони. Саме в цих програмах акумулювалися кошти, які витрачалися на потреби оборони Броварського району, включаючи військові частини, які знаходилися на території громад та району.

Після активної фази деокупації Київщини до витрат на потреби військових долучилися всі територіальні громади Київської області, особливо ті, на території яких відбувалися бойові дії. Це можна зрозуміти, оскільки всі мешканці на собі відчули війну, яка залишила багато страждань, зруйнованих та пошкоджених будинків, шкіл та дитячих садочків.

Фінансування потреб військових та ДФТГ відбувалося в кожній громаді Броварського району Київської області саме через програми організації територіальної оборони, у тому числі надання субвенцій тим військовим частинам, які знаходяться на території громад та сплачують податок на доходи фізичних осіб із заробітних плат свого особового складу саме в ці громади. Для кожної громади, яка навчилася таким чином працювати з військовими частинами, це була добра можливість покращити стан місцевого бюджету, який перестав наповнюватися лише за рахунок бізнесу. Якщо в 2022 році в рамках програм тероборони ще іноді відбувалася закупівля обладнання та техніки для військових частин, то протягом 2023 року це були переважно трасферти, тобто повернення коштів, тим самим підрозділам, які сплатили ПДФО до місцевого бюджету. Це пов’язано переважно з бажанням самих військових розпоряджатися тими коштами, які їм «повертаються». Витрати по програмах тероборони територіальних громад Броварського району привертають до себе багато уваги журналістів, але вони не можуть бути оприлюднені через їх чутливість в умовах воєнного стану.

З іншого боку іноді постають питання про ремонт доріг, який закладений в програмах територіальної оборони громад. Добре відомо, що іноді швидкість пересування по дорозі не можу бути вищою за 30 км/год. через її якість. Якщо командування військової частини вважає за пріоритет покращення під’їзду автомобільної техніки до частини за рахунок коштів, які вони відраховують громаді в якості податку, то значить громада виділяє кошти на ремонт дороги саме в програмі, яка передбачає забезпечення військових.

Станом на вересень 2023 року до спеціального фонду бюджету Броварської районної державної адміністрації (Броварської районної військової адміністрації) від громад надійшло майже 8 млн. грн. на Програму організації Територіальної оборони в Броварському районі.

На виконання протоколу засідання оперативного штабу Ради оборони Київської області від 17 липня 2023 року гроші громад повинні були бути направлені на забезпечення дронами військових частин, які розташовані на території Броварського району та легендарної для всіх жителів району 72-ї механізованої бригади імені Чорних Запорожців. Протягом 2023 року волонтери та громади, разом з Київською обласною військовою адміністрацією, вже передали велику кількість дронів для потреб 72-й бригади, яка стояла на захисті району в лютому-квітні 2022 року та продовжують це робити й зараз.

Для вивчення потреб військових у типах безпілотних літальних апаратах та їх розподілу був залучений 13-й сектор, який координує відповідну діяльність на території Броварського району.

У той же час у другій половині серпня змінилася концепція застосування системи ПВО Збройними силами України. Зміни полягають у захисті території від ударних безпілотників ворога переважно стрілецькою зброєю. Це означає необхідність збільшення кількості мобільних кулеметних установок, які будуть захищати об’єкти критичної інфраструктури всіх громад Броварського району, включно з енергетичними. Київська обласна військова адміністрація звернулася до всіх громад щодо перенаправлення коштів, які передбачені в програмах тероборони, на закупівлю пікапів з відповідним обладнанням. Такі мобільні установки будуть розташовані на території громад та забезпечувати захист мешканців під час повітряних тривог. Це є тим більш важливим, що саме через Броварський район ворог часто проводить атаки на столицю України, що підтверджується кількістю перехоплених ракет та шахедів.

Ймовірно, що в 2024 році, у разі якщо податок на доходи фізосіб від військових буде повністю перераховуватися у державний бюджет, як зараз передбачено у проекті державного бюджету на наступний рік, програми територіальної оборони громад та району суттєво зменшяться й переважно будуть забезпечувати потреби ДФТГ. У такому разі командування Збройних сил України буде само визначатися з потребами військових частин та проводи розподіл ресурсів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень