Центр контролю та профілактики хвороб проводить на Київщині інформаційні заходи «Містечка здоров’я»

Дата: 02.10.2023 11:00
Кількість переглядів: 160

Фото без опису

До Всесвітнього дня серця, який щороку відзначають 29 вересня, в Бучі провели інформаційно-оздоровчий захід. У «Містечку здоровʼя» протягом дня мешканці мали змогу отримати консультацію лікаря-кардіолога та зробити кардіограму, виміряти артеріальний тиск і рівень глюкози. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської ОВА.

Також під час заходу розповсюджувалися інформаційні матеріали та проводилися консультації щодо профілактики неінфекційних захворювань, серед яких і серцево-судинні, ознак інсульту та його профілактики.

Організатором заходу виступив Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України у співпраці з Бучанським центром первинної медико-санітарної допомоги та Бучанською міською радою.

В. о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець розповіла, що серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в світі. Серед них: інсульт, ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність та вроджені вади серця.

«Через війну, яка спричиняє стрес, та вчасно не діагностовані хвороби кількість інфарктів стрімко зростає. Тому вже зараз Міністерство охорони здоров’я України забезпечує медзаклади критично важливим обладнанням та формує мережу спеціалізованих центрів. В разі госпіталізації пацієнт має потрапити саме у спеціалізоване відділення чи центр, щоб якісно та безоплатно і головне – вчасно отримати допомогу», – зазначила Любов Крикливець.

Вона зауважила, що серцево-судинні захворювання можна попередити за допомогою профілактики: здорового способу життя та своєчасного звернення до лікаря. Більшість захворювань можна виявити на ранніх стадіях під час первинних обстежень у сімейного лікаря та отримати своєчасну медичну допомогу.

За даними ВООЗ, 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки первинній профілактиці: здоровому харчуванню, регулярній фізичній активності, відмові від тютюнових виробів та алкоголю, а також постійному контролю кров’яного тиску, рівня холестерину й цукру в крові.

«Війна – не привід ігнорувати стан свого здоров’я. Дбати про психічне здоров’я – така ж базова необхідність кожної людини, як і турбота про здоров’я фізичне. В умовах повномасштабної війни підтримка психічного здоров’я особливо важлива. Пам’ятайте, що хвороби краще попереджати, аніж лікувати!» – наголосила генеральна директорка Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Родина.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень