Дотримання вимог лісового законодавства України та відповідальність за його порушення

Дата: 20.10.2023 14:35
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

На виконання розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації №346 від 03.06.2021 р. «Про заходи щодо охорони лісів Київської області від незаконних рубок та інших порушень лісового законодавства», повідомляємо.

Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід’ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

Основними нормативними актами, які формують систему лісового законодавства, є Конституція України, Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» та Лісовий кодекс України (далі- ЛК України).

Стаття 39 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» відносить лісові ресурси державного значення до природних ресурсів загальнодержавного значення. Так, особливості використання лісових ресурсів у порядку загального і спеціального використання визначаються ЛК України, що є спеціальним законодавчим актом у сфері регулювання лісових відносин.

Можна зазначити, що порядок загального використання лісових ресурсів (ст. 66 ЛК України) передбачає вільне право громадян на перебування в лісах державної та комунальної власності.

У разі збирання для власного споживання дикорослих трав’яних рослин, квітів, ягід, грибів та інших лісових ресурсів (крім випадків, передбачених ЛК  України та іншими законодавчими актами України) не потребує наявності спеціального дозволу.

У порядку спеціального використання (ст. 67 ЛК України) можуть здійснюватися такі види використання лісових ресурсів, як заготівля деревини; заготівля другорядних лісових матеріалів (пнів, кори  тощо); побічні лісові користування (сінокосіння, випасання худоби,  заготівля лісових продуктів, збір рослин і грибів тощо); використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей, потреб мисливського господарства, проведення науково-дослідних робіт.

Під порушенням лісового законодавства слід розуміти протиправну дію або бездіяльність, яка заподіює шкоду лісам або земельним лісовим ділянкам, або не заподіює такої шкоди, але спрямоване проти встановленого порядку користування лісами або земельними лісовими ділянками, і передбачає юридичну відповідальність винної в цьому особи.

Стаття 105 Лісового Кодексу України містить перелік порушень лісового законодавства, деякі з них: незаконне вирубування та пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісу внаслідок підпалу або недбалого поводження з вогнем, порушення інших вимог пожежної безпеки в лісах; знищення або пошкодження лісу внаслідок його забруднення хімічними та радіоактивними речовинами, виробничими і побутовими відходами, стічними водами, іншими шкідливими речовинами, підтоплення, осушення та інших видів шкідливого впливу; засмічення лісів побутовими і промисловими відходами; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях; розкорчовування лісових ділянок і використання їх не за призначенням, у тому числі для спорудження жилих будинків, виробничих та інших будівель і споруд без належного дозволу; самовільна заготівля сіна та випасання худоби на лісових ділянках; порушення порядку заготівлі та вивезення деревини, заготівлі живиці і використання інших лісових ресурсів тощо.

Усі лісокористувачі наділяються відповідно до законодавства та умов дозволів правами і обов’язками. Спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом – лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно.

У разі порушення лісового законодавства особа притягається до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності. Притягнення до юридичної відповідальності здійснюється в порядку і на основі, передбачених відповідно трудовим, адміністративним, цивільним або кримінальним законодавством. Порушення лісового законодавства завжди зв’язано із завданням шкоди лісовим екосистемам.
Тому лісове законодавство передбачає, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну лісу в результаті порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначеному законодавством України (ст. 107 ЛК України).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень