На Київщини у межах Програми «ВідновиДІМ» ремонтують 95 будинків

Дата: 24.10.2023 15:00
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

За інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Київська область, яка значно постраждала під час окупації на початку повномасштабної війни, активно долучається до Програми «ВідновиДІМ». Сьогодні тут ремонтують 95 будинків, зокрема, 63 проєкти повністю або частково завершені. Найбільше багатоповерхівок відновлюють в Ірпені – 87. Крім того, 3 будинки ремонтують у Бучі, по 2 – в Макарові та Гостомелі, 1 – у Софіївській Борщагівці.

ОСББ Київщини перші приєдналися до Програми «ВідновиДІМ» після її запуску в листопаді 2022 року. Вже близько 5000 сімей стали учасниками цієї ініціативи, яка дає змогу швидко ремонтувати будинки та повертатися додому. Загальна сума грантів, які отримають ОСББ Київської області, сягнула 280,5 млн грн, з них 116 млн грн Фонд вже виплатив.

Серед учасників програми — ірпінське ОСББ «Фаворит на Мінеральній», яке вже завершило роботи та отримало грант у розмірі 7,2 млн грн. За ці кошти у будинку відновили пошкоджений фасад, замінили зовнішні і внутрішні тамбурні двері, а також віконні блоки і блоки балконних дверей. Це дозволило повернутись додому всім мешканцям будинку, а це понад 400 квартир.

Метою програми є фінансування будівельних робіт з відновлення житлових будівель, пошкоджених внаслідок військової агресії росії проти України.

Програма дозволяє модернізувати внутрішні системи та утеплювати будинки, тим самим зменшувати споживання енергії та витрати на комунальні послуги. Фінансування за програмою надається виключно на витрати, пов’язані з виконанням таких видів робіт (послуг), що не належать до заходів з енергоефективності:

  • заміна або ремонт пошкоджених віконних блоків або/та блоків балконних дверей, зовнішніх дверей;
  • ремонт пошкоджень фасадів будівлі;
  • ремонт пошкоджень покриття будівлі;
  • ремонт пошкодженого обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

Отримані кошти можуть бути задіяні як на здійснення відповідних будівельних робіт, так і на придбання матеріалів та обладнання, необхідних для виконання таких робіт.

Учасниками програми можуть стати усі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що розташовані на всій території України, крім тимчасово окупованих територій і територій активних бойових дій (зокрема території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси), а також населених пунктів, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування.

Фонд надає учасникам програми фінансування у формі Гранту, який виплачується на безоплатній та безповоротній основі в розмірі 100% вартості витрат на виконання прийнятних заходів за проєктом. Загальна сума гранту складається з сум першого та другого траншів і не може перевищувати граничну суму – 7,2 млн грн на один об’єкт відновлення (будинок або частину будинку, якщо в будинку створено більше одного ОСББ).

Участь у програмі Фонду здійснюється в 3 етапи:

  1. Проведення енергоаудиту.
    2. Розробка проектної документації та експертиза.
    3. Проведення робіт і верифікація.

Детальніше про програму: www.energodim.org.

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень