На Київщині відбувся IV міжнародний фестиваль письменників-перекладачів «Кочур-Фест»

Дата: 20.11.2023 13:00
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

В Ірпені на Київщині провели IV міжнародний фестиваль письменників-перекладачів «Кочур-Фест». Захід приурочений до 115 річниці від дня народження перекладача, літературознавця, громадського діяча, шістдесятника Григорія Кочура, який жив, творив та похований в Ірпені. Про це повідомили в Департаменті культури та туризму Київської ОДА.

Григорій Кочур – поет, перекладач, історик і теоретик українського художнього перекладу, ерудит, поліглот, культуролог. Він знав більше 30 іноземних мов та переклав близько 130 світових авторів. Заклав підвалини сучасного художнього перекладу. Учень Миколи Зерова, соратник письменників і перекладачів Максима Рильського та Миколи Лукаша, вчитель перекладача Дмитра Паламарчука.

Через звинувачення в українському буржуазному націоналізмі був засуджений до 10 років ув’язнення, виконував каторжні роботи на шахтах концтаборів ГУЛАГу. Після звільнення і реабілітації разом із дружиною оселився в Ірпені. Його оселя в Ірпені була центром, де збиралася опозиційно налаштована творча інтелігенція: Іван Дзюба, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Василь Симоненко. Сьогодні в Ірпені діє Літературний музей ім. Григорія Кочура, розташований у будинку, де жив видатний перекладач.

У заході взяли участь представники Київської обласної державної адміністрації та місцевої влади, діячі культури та мистецтва, мовознавці, перекладачі, поети та письменники.

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень