Як підтримати дитину в стресі. Базові правила

Дата: 20.11.2023 14:00
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Продовжуємо ділитися базовими правилами, які допоможуть підтримати дитину в складні часи. Адже в умовах сьогодення діти стали особливо чутливими та перебувають у постійному стресі. Ці поради допоможуть повернути дитині відчуття стабільності та безпеки.

Ті, кому є на кого покластися у складних ситуаціях, легше переживають стрес. У випадку з дітьми важливий тип стосунків, що зветься «надійна прив’язаність». У них дітей приймають такими, які вони є, – з усіма їхніми емоціями, недоліками, піклуються, забезпечують близькість і надійність.

Емоційний зв’язок особливо важливий сьогодні, тому теж є одним із базових правил підтримки дітей у складні часи. Аби зберігати та зміцнювати цей зв’язок, щодня виконуйте прості, але важливі дії:

  • обіймайте дитину;
  • не соромтеся говорити, що любите її;
  • зауважуйте найменші успіхи;
  • долучайте дитину до домашніх справ, аби вона відчувала свою важливість;
  • грайтеся разом, смійтеся, готуйте, накривайте на стіл, малюйте.

Протягом дня також є кілька важливих моментів: час, коли дитина прокидається/йде спати, та коли ми прощаємося перед садком, школою чи роботою. У ці моменти потрібно уповільнитися та продемонструвати дитині близькість і любов – це підтримає її.

Проте слід пам’ятати: діти, які пережили травматичний досвід, не завжди люблять обійматися й можуть уникати тілесних контактів. Завжди запитуйте дитину, чи можна її пригорнути!

Більше простих технік самодопомоги та підтримки близьких на www.howareu.com.

Комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Зміст матеріалів кампанії є винятковою відповідальністю ГО «Безбар’єрність» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Сприяння у виготовленні та поширенні інформаційно-просвітницьких матеріалів надали Міжнародна організація з міграції (IOM Ukraine), рекламний холдинг Megapolis, благодійний фонд BGV.

Матеріал підготовлений у партнерстві з ЮНІСЕФ Україна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень