Руслан Кравченко: Нейромережа Київщини – це 3354 організації та установи, які надають психосоціальну допомогу для підтримки ментального здоров'я

Дата: 30.11.2023 11:30
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко взяв участь у підсумковому в 2023 році засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України, в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я. 

Восьме, розширене засідання відбулося за участю першої леді Олени Зеленської під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Також взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, керівники обласних адміністрації, народні депутати, представники Офісу Президента України, Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів та міжнародні партнери.

Пристоличний регіон активно реалізовує нові сервіси у рамках проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини», який є невід’ємною частиною Всеукраїнської програми.   

«Ми формуємо мережу підтримки та стійкості. Наразі наша нейромережа Київщини – це 3354 організації та установи у 69 громадах, які надають психосоціальну допомогу для ментального здоров’я. Фактично в кожній сфері маємо фахівців, завдання яких – дбати про ментальне здоров’я. Це психологи в школах і дитсадках, 7000 лікарів та 1000 медсестер первинної ланки. Для підлітків і молоді – функціонують «Активні парки» та молодіжні центри. Для літніх людей і осіб із ментальним порушенням спільно з міжнародними партнерами створюємо будинки підтриманого проживання з умовами, наближеними до домашніх», – розповів начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Він зазначив, що в пристоличному регіоні докладається максимум зусиль для лікування та реабілітації військовослужбовців, ветеранів, членів їхніх родин. Надається підтримка родинам загиблих та безвісти зниклих героїв. На базі обласного закладу працює інноваційний реабілітаційний центр для поранених військових, який є частиною національної мережі RECOVERY. Надає допомогу також Київський обласний центр ментального здоров’я.

Також при КОВА функціонує Київський обласний центр допомоги Захисникам України. У громадах створюються ветеранські хаби. Крім того, низка громад уже звернулася до Міністерства соціальної політики України із запитом сформувати центри життєстійкості.

«Київська область була серед тих регіонів, які першими зіткнулися зі злочинами окупантів. Війна – виклик не лише безпековий, це серйозне випробування для ментального здоров’я кожного з нас. Тому для подальшої боротьби, для нашої перемоги маємо бути сильними не лише фізично, а й психологічно. Тому наша мета – створити всі умови, щоб люди отримали ментальну підтримку якісно та вчасно, а також постійно розширювати нашу нейромережу. Саме тому нині разом із нашими партнерами активно навчаємо психологів, вчителів, соціальнийх працівників та фахівців інших сфер психологічної допомоги та самодопомоги», – наголосив Руслан Кравченко.

Під час  підсумкової Міжвідомчої координаційної ради перша леді Олена Зеленська наголосила, що наступний рік має бути роком максимального поширення проєктів ментального здоров’я у громадах. Послуги мають дійти до кожного українця.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада  Кабінету Міністрів України.

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень