Стійкість до протимікробних препаратів – серйозна проблема, особливо під час війни – брифінг КОВА (ВІДЕО)

Дата: 14.12.2023 08:30
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Стійкість до протимікробних препаратів під час війни є особливо небезпечною. Адже наявність стійкості до антибіотиків сильно ускладнює лікування, захворювання й одужання поранених і хворих військових. Про це під час брифінгу розповіла завідувачка відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Таміла Пономаренко.

«Серед головних причин розвитку антимікробної резистентності – надмірне використання антибіотиків або використання без призначення лікаря та недотримання пацієнтом визначеного курсу лікування. Із кожним неправильним використанням протимікробного препарату виживає певна кількість бактерій, у яких розвивається стійкість до цього препарату. Такі бактерії розмножуються далі, і нове покоління мікроорганізмів уже неможливо знищити цим антибіотиком», – повідомила Таміла Пономаренко.

Безконтрольне вживання антибіотиків призводить до того, що більшість протимікробних препаратів стає неефективною, а інфекції важко або неможливо вилікувати. Крім того, деякі інфекційні хвороби, наприклад, пневмонія, можуть стати смертельно небезпечними для багатьох людей.

Завідувачка відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю зазначила, що в Україні розповсюдженою є практика самолікування інфекцій антибіотиками без консультації з лікарем. Це є дуже небезпечним для здоров’я населення не лише нашої країни, а й неабияка загроза для людства. Тому, щоб запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів, варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • не займатися самолікуванням та приймати протимікробні препарати лише за призначенням лікаря;
  • не використовувати антибіотики при вірусних інфекціях;
  • проходити повний курс лікування згідно з приписом лікаря й не переривати його, навіть якщо стало краще;
  • не використовувати протимікробні препарати, які залишилися після попереднього курсу лікування;
  • не ділитися протимікробними препаратами з друзями чи родичами і не призначати їм лікування самотужки;
  • робити всі щеплення за календарем;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • готувати їжу безпечно, ретельно мити овочі і фрукти, термічно обробляти продукти та дотримуватися правильних умов їх зберігання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень