Попри військові загрози Київщина зберегла всі архівні документи і продовжує наповнювати фонд доказами російської агресії - брифінг КОВА

Дата: 05.02.2024 08:00
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Через активні бойові дії та окупацію під загрозою знищення на Київщині перебувало майже 182 тисячі документів Національного архівного фонду та 81 тисяча  документів з кадрових питань. За результатами моніторингу стану збереженості документів – втрат із архівів не зафіксовано. Про це під час брифінгу повідомила директор Державного архіву Київської області  Соф’я Каменєва.

Під час військової агресії росії в зоні тимчасової окупації або активних військових дій опинилося 13 приміщень архівів. З них 2 архівні відділи міських рад (Буча, Ірпінь), 5 архівних секторів райдержадміністрацій (Бородянський, Іванківський, Васильківський, Макарівський, Поліський) та 6  трудових архівів (Бородянської, Васильківської, Іванківської,  Ірпіньскої, Макарівської, Поліської ОТГ) Київської області

Після деокупації  території Київської області співробітники обласного архіву провели  моніторинг стану збереженості документів Національного архівного фонду. Втрат із архівів не зафіксовано.

 «В умовах воєнного часу архівісти не тільки повинні забезпечити збереженість та доступ до документів Національного архівного фонду та соціально-значущих документів, але й забезпечити комплектування архівів документами, пов’язаних з війною росії проти України», – зазначила Соф`я Каменєва.

В Державному архіві Київської області створено окремий архівний фонд  «Колекція документів російсько-української війни на Київщині». Майже за 2 роки архівістами Київщини, які займаються ініціативним документуванням російсько-української війни,  було зібрано значний масив документів – майже 250 відеодокументів, 600 фотографій, біля 500 текстових документів.

Довідково: Державний архів Київської області – є основним інформаційним потенціалом, який зберігає документи з середини 17 століття і до сьогодення, що мають статус документів Національного архівного фонду і є частиною вітчизняної і світової культурної спадщини та інформаційних ресурсів суспільства.

На 1 січня 2024 року  в Київській області функціонує 53 архівні установи, які зберігають 3 млн. 200 тисяч документів. Сьогодні це: 2,5 млн. документів з паперовою основою, 23 тисячі фотодокументів, 12 тисяч журналів і газет, близько 7 тисяч карт і креслень.

В сховищах державного архіву зберігається 5 унікальних документів, які мають виняткове історичне значення у розвитку українського народу. До цих документів віднесено Карту Київського намісництва 1795 року, Універсал гетьмана Самойловича 1682 року, документи ревізій 1816 року про родину Тараса Шевченка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень