Козацькі церкви Київщини оцифрують

Дата: 12.02.2024 15:00
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

У 2024 році Департамент культури та туризму визначив основним напрямком своєї діяльності оцифрування культурної спадщини. Провідні проєкти спрямовані на збереження цінних пам’яток культурної спадщини регіону з використанням сучасних технологій та інновацій. Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту культури і туризму Київської ОВА Анна Куценко.

Один з проєктів збереження архітектурної спадщини регіону – оцифрування козацьких церков.
«Козацькі церкви – термін узагальнений. Цим терміном більшість архітекторів називають сакральні споруди Наддніпрянщини, які будувалися в українських архітектурних традиціях в козацькі часи, в період Гетьманщини і до початку ХІХ століття. Це храми, які зводилися за кошти козацької старшини, або за проектами, розробленими козацькими зодчими, чи, навіть, схожими до них, типовими для того часу проектами. Храми муровані і дерев’яні», – розповіла Анна Куценко.
Дерев’яні храми, які будувалися козаками стали особливим сегментом архітектурної історії України. Спочатку це були невеликі церкви, які можна було розібрати й перенести на інше місце (це у випадку ворожого нападу). Пізніше вони ставали все більшими і монументальнішими. І саме синтез козацької архітектури та європейського бароко дав найвидатніший український стиль в архітектурі – українське (козацьке, мазепинське) бароко.

У Київській області переважна більшість козацьких церков була знищена в радянський період, таким чином радянська влада боролася із історичною пам’яттю українського народу, та й із історією загалом. В результаті було знищено понад 70% старовинних українських храмів області.

Найстарішою козацькою церквою регіону є Покровський храм в селі Сулимівка Бориспільського району, який був зведений у 1622-1628 рр. гетьманом Іваном Сулимою. Хоча останнім часом у архітекторів з’явилися деякі сумніви, щодо його датування.

Наймолодшою козацькою церквою є Покровська у селі Бородані. Її освятили у 1800 році, через чверть століття після руйнації Запорізької Січі. Це був взагалі останній козацький храм в історії.
Загалом у Київській області 28 церков та одна каплиця, які на думку багатьох архітекторів є козацькими.

«Збереження культурної спадщини та ідентичності українців стоїть перед нами як ключове завдання у боротьбі за незалежність України. Руйнування культурних пам’яток України передує знищенню нашої історії. Унаслідок російської агресії було зруйновано або пошкоджено 29 культових споруд. Вже відновили 9 з них», – повідомила Анна Куценко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень