Броварщина вшановує учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2024 08:00
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

Щороку, 15 лютого,  в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Пам'ятна дата встановлена Указом Президента нашої держави в 2004 році і приурочено до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року.

Всього за 9 років радянсько-афганської війни радянські війська втратили близько 14 тисяч вбитими і померлими від ран та хвороб, а також близько 50 тисяч поранених.

З України до Афганістану було направлено більше 160 тисяч чоловік. Не повернулися додому з війни 3360 солдат, з яких загинуло - 3280, зникли безвісти і потрапили у полон - 80, серед них були й чоловіки, й жінки.

Для Радянського Союзу війна наблизилася до завершення із приходом нового керівництва СРСР на чолі з Михайлом Горбачовим, яке визнало рішення своїх попередників помилковим.

З 1979 до 1989 року Броварським військовим комісаріатом було направлено на військову службу до Афганістану 464 призовники. У числі тих, хто не повернувся з афганської війни, є і наші земляки, спомин про яких ніколи не зітреться у наших серцях.

Серед них:

Сергій Басов – стрілок-навідник гранатомету прикордонних військ; нагороджений орденом «Червоної зірки» посмертно.

Анатолій Кулініч – рядовий стрілець комендантського взводу; нагороджений орденом «Червоної зірки» посмертно.

Сергій Кримець – розвідник району «зеленої зони»; нагороджений орденом «Червоної зірки» посмертно.

Олександр Савченко – водій вантажівки, що курсувала через перевал Саланг; нагороджений медаллю «За бойові заслуги» та орденом «Червоної зірки» посмертно.

Олександр Білан – житель Броварів, на честь якого названо одну з вулиць міста.

Офіційно 15 лютого 1989 року останній підрозділ на чолі з генералом Борисом Всеволодовичем Громовим, командувачем 40-ю армією, був виведений з території Афганістану, який залишився зруйнованим. Війна в цій країні тривала далі.

Довгий час секретом залишався той факт, що ще три роки після виведення військ СРСР з Афганістану наші військові, головним чином льотчики, водії, технічні спеціалісти, знаходилися на території Афганістану – ще 60 чоловік загинуло за ці роки.

Багато що змінилося за цей час, але назавжди залишилися дружба і бойове братерство воїнів-інтернаціоналістів.

І сьогодні багато з тих, хто свого часу брали участь в бойових діях на території інших держав, мають чималий бойовий досвід та воюють вже на сучасних фронтах – проти збройної агресії російської федерації. Або ж передають бойовий досвід молодому поколінню українських захисників.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень