Доступність психосоціальної підтримки: Київщина навчає лікарів первинної ланки дбати про ментальне здоров’я

Дата: 26.02.2024 11:00
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Більше 2000 медпрацівників Київщини підготовлені для ведення найпоширеніших психічних розладів на етапі первинної медичної допомоги. Це сімейні лікарі, педіатри, терапевти та медичні сестри із 52 центрів первинної медико-санітарної допомоги, які пройшли навчання від ВООЗ. Про це під час брифінгу розповіла Юлія Казакова – регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Наразі 42 медичних заклади первинної ланки області законтрактовані за пакетом НСЗУ і надають допомогу, лікування та супровід психічних розладів на етапі первинної медичної допомоги.

«Звертатися до свого сімейного лікаря легко та комфортно. Звісно, вони не замінять психолога та психотерапевта. Але в межах своєї компетенції нададуть допомогу у випадку стресу, депресії, порушення сну і, за потреби, перенаправить до фахівця», – наголосила Юлія Казакова.

Наразі розпочалося навчання від ГО «Простір можливості» для 100 сімейних лікарів Київської області за програмою ведення психічних розладів для осіб, які пережили травмівний досвід. Також їх навчатимуть основ ветеранської політики, прав ветеранів та ветеранок.

«Партнерство із  неурядовим  громадським сектором, а також з благодійними фондами та організаціями є дуже важливим для розвитку психосоціальної допомоги. Наприклад, спільно з БО «Відродження громади» та IsraAID на сьогодні розробляється стратегія надання психосоціальної допомогги в закладах охорони здоров’я Київщини», – додала регіональна координаторка.

Наразі Київською обласною військовою адміністрацією підписані меморандуми про співпрацю в сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки із Ізраїльською коаліцією травми, ВГО «Українська асоціація лікарів-психологів». Партнерами в реалізації заходів є UNICEF, USAID, а також багато інших організацій, які протягом 2023 року навчали фахівців першої лінії контакту.

В рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я Київська область реалізує проєкт «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини».  Київщина працює над тим, щоб послуги з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки були доступні там, де людина контактує із системою щодня. На сьогодні в 69 громадах області працює 3354 організації та установи, які надають психосоціальну допомогу.

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, створена для того, щоб навчити кожного українця дбати про своє психологічне благополуччя. Комунікаційна кампанія «Ти як?» реалізується завдяки підтримці USAID в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень