Мінсоцполітики розробило проект закону про Єдину інформаційну систему соціальної сфери

Дата: 05.04.2024 16:00
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Команда Мінсоцполітикирозробила та направила на розгляд інших органів влади проєкт закону про Єдину інформаційну систему соціальної сфери (далі — ЄІССС), який покликаний зробити соціальну підтримку більш ефективною, доступною та адресною.

Прийняття закону  надзвичайно важливий крок для налагодження процесів, що фіксує візію Мінсоцполітики:  в центрі послуги має бути людина та її потреби. Отже, необхідно врегулювати питання функціонування системи як цілісного інформаційного середовища.

«Єдина система соціальної сфери має об’єднувати в собі дані громадян — отримувачів соціальних послуг, допомог, субсидій, які зараз містяться в різних реєстрах, базах даних та інформаційних ресурсах соціальної сфери. Досі органи соціального захисту населення користувались різними старими ресурсами, що ускладнювало їхню роботу. Ми хочемо це змінити. Централізувати, автоматизувати та уніфікувати ділові процеси соціальної сфери для того, щоб вивести людину зі складної життєвої ситуації якомога швидше…», — сказала Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

ЄІССС —комплексна система, призначена для автоматизації всіх напрямків соціальної підтримки всіма інституціями соціальної сфери в межах єдиного інформаційного середовища та технологічної платформи. Система є важливою складовою у забезпеченні успішної цифровізації соціальної сфери.

Наразі організаційні структури державної системи соціального захисту населення вимушені при наданні соціальної підтримки користуватись різноманітними застарілими інформаційними ресурсами, створеними понад 20 років тому.  Вони не відповідають європейським стандартам функціонування інституцій соціального захисту і надійного захисту інформації, зокрема персональних даних громадян. Законопроєкт має на меті впровадити правові підстави для модифікації цих ресурсів та їх мігрування в ЄІССС. 

Таким чином, законодавче врегулювання функцій ЄІССС надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, ще швидше отримувати будь-які види допомоги через фронт-офіс у територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси порталу «Дія». 

Також законом передбачено запровадження централізованої прозорої системи контролю руху коштів в ЄІССС, їхнього цільового використання та звітності з  метою усунення корупційних ризиків.

Основою ЄІССС залишається Єдиний соціальний реєстр (ЄСР), в якому сконцентрована інформація про кожного, хто має право, отримує чи колись отримував будь-який вид державної соціальної підтримки.

ЄСР об'єднає різні реєстри, бази даних та програмно-інформаційні комплекси, що існують у соціальній сфері. Це важливо для оперативного отримання інформації про людей, які звертаються за соціальною підтримкою, та пришвидшення надання такої підтримки.

​​Прийняття акта матиме позитивний вплив на інтереси вразливих верств населеннязавдяки спрощенню механізму отримання соціальної підтримки. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень