Реформа децентралізації, укрупнення громад та співпраця органів місцевого самоврядування: про що говорили під час панельної дискусії «Добре врядування»

Дата: 14.04.2024 12:00
Кількість переглядів: 29

Фото без опису

 Чернівцях під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад за участі Президента України Володимира Зеленського відбулася панельна дискусія «Добре врядування». Вона стосувалася діяльності органів місцевого самоврядування, реформи децентралізації та проміжних результатів роботи одноіменної комісії при Конгресі.

На дискусії були присутні представники профільних міністерств, асоціацій та обʼєднань, представники органів місцевого самоврядування, народні депутати, а також іноземні партнери України. Зокрема, Голова Департаменту промоції місцевої демократії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Даніель Попеску та мер міста Фрайбург (Німеччина) Мартін Горн.

Народний депутат України Віталій Безгін назвав реформу з децентралізації найуспішнішою наразі в Україні і підкреслив, що вона має продовжуватися. Адже це не лише європейська вимога, але й доцільна для нашої країни практика. 

«Ця реформа має дві складові: новий територіально-адміністративний устрій та спроможності громад. І ось щодо останньої можуть виникати питання. Бо всі, без винятків, громади України, обрали своє самоврядування у 2020 році. Далі йшли часи ковіду, повномасштабного вторгнення, яке триває досі. Жодна українська громада не пропрацювала жодного року в сталих умовах. Тавтологія, але так і є: у громад не було спроможності проявити свою спроможність», – зазначив Віталій Безгін.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що важливу роль у співпраці громад відіграє майданчик Конгресу, адже він обʼєднує в одному місці представників влади різних рівнів.

Також співпраці і зміцненню спроможностей громад, на думку Тетяни Єгорової-Луценко, сприяє робота комісії «Добре врядування». 

«Сьогодні всі залучені до того, щоб брати участь у прийнятті рішень. І мер, і голова старостинського округу, і голова обласної ради. І це своєрідний момент децентралізації. Але водночас свідчення розбудованості нашої країни і того, що навіть у складні часи війни ми працюємо злагоджено», – підкреслила президентка УАРОР.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький також звернув увагу на те, що наразі необхідно ухвалити законопроєкт №4298 про місцеві державні адміністрації. 

«Це необхідно для того, щоб була чіткість у діяльності областей, адміністрацій, визначення їх статусу тощо. І це не тільки про контроль діяльності, але й про координацію і розуміння того, як місцевим державним адміністраціям справлятися зі своєю відповідальністю», – підкреслив Максим Козицький.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук поділився власним досвідом того, як можна на місцях впроваджувати ефективні ініціативи. 

За його словами, наразі в Бучі займаються питанням збереження жила. Проте, уже під час реалізації було виявлено те, що немає чітких механізмів юридично-правового забезпечення установ. 

«Проте, ми знаємо, що успішно буде пройдений цей шлях. Як приклад ми наводимо декілька тисяч будівель у Бучанській громаді. Їх вже привели до ладу і житло буде передане мешканцям, які цього потребують», – підкреслив Анатолій Федорук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень