Створення потужної мережі військових профспілок, Національного військового меморіалу та підтримка сімей. Про що говорили на панелі «Політика героїв»

Дата: 14.04.2024 13:00
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

12 квітня в Чернівцях під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад за участі Президента України Володимира Зеленського відбулася панельна дискусія «Політика героїв та підтримка ЗСУ». Модерувала панель віце-прем’єрка та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Урядовці, представники місцевих органів влади та громадських кіл провели аудит усіх найзагальніших викликів, які зараз стоять перед країною у питаннях комплектації війська, реабілітації ветеранів, допомоги їх сім’ям та вшанування загиблих героїв.

Командувач Сухопутних військ, генерал-лейтенант Олександр Павлюк підкреслив, що зараз солдатам, які тримають фронт важливо знати, що їх плечима стоїть надійний резерв. Він вказав, що зараз кампанія по мобілізації стикається з труднощами. На думку генерала, це відбувається в тому числі і через ворожі інформаційні кампанії.

«У ворога не вийшло здолати наш спротив. А тому він переключився на інші задачі. Він хоче дезорієнтувати наше суспільство. Внести страх та зневіру. Ми готуємо заходи протидії і посилюємо комплектацію війська», — підкреслив генерал.

А от т.в.о Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун повідомив що зараз йде підготовка до побудови Національного військового Меморіалу. Він підкреслив, що Меморіал стане не тільки місцем шани загиблих воїнів.

«Це буде повноцінний меморіальний комплекс національного значення, з високоякісним музейним комплексом», — підкреслив урядовець.

Виконуюча обов’язки директорки Українського ветеранського фонду Руслана Величко підкреслила, що зараз не тільки держава, а суспільство в цілому мають пристосовуватися до того, що з’являться сотні тисяч ветеранів – людей зі своїми потребами та досвідом. І повага до них це навіть не тільки потреба самих ветеранів та їх сімей, а й потреба самого суспільства.

Голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім зазначив, що для забезпечення належного соціального захисту ветеранів потрібно створити профспілки по кожному окремому роду військ. 

«Зараз ми підтримуємо, любимо військових, бо ми від них залежимо. Але треба думати, що буде далі. На мою думку, повинні бути створені профспілки по кожному окремому роду військ: піхота, льотчики, морпіхи і таке інше. Вони мають систематизувати потреби ветеранів: від надання медичних послуг – до працевлаштування. А владі треба до них дослухатися і враховувати їхні побажання», — сказав Віталій Кім.

Великий досвід із реабілітації ветеранів має адміністрація Львова. Мер міста Андрій Садовий наголосив, що місто приймає щодня десятки поранених бійців. Щоб надати їм усім допомогу місто шукає споруди під нові реабілітаційні центри, облаштовує для фізичної реабілітації занедбані власниками спортивні бази.

Міський голова Львова підкреслив, що у сфері реабілітації саме по собі виділення грошей не працює.

«Важливо аби кошти виділялися під проєкти де буде якісна методика та спеціалісти. Без них виділені державою кошти самі по собі не дадуть ефективний результат” — наголосив мер. За його словами зараз Львів має підтримку місцевих підприємців, які жертвують будинки під спеціалізовані заклади реабілітації ветеранів. І в той же час є потреба у проєктуваннях таких центрів “з нуля”. “Ми пересвідчилися, що під такі проєкти варто залучати відомих архітекторів. Вони не тільки розроблять високофункціональний центр реабілітації, але й завдяки своєму імені залучать додаткові кошти на Заході», — розказав Андрій Садовий.

Учасники панелі також наголосили, що важливо підтримувати і сім’ї ветеранів. Бо сім’я — це перший, найважливіший і найнадійніший тил, який потрапляє боєць після своєї служби. А тисячі ветеранів стають прикладом стійкості вже і після війська. Так, наприклад на панелі показували конкретні випадки, коли солдат що втратив на фронті руку та ногу після якісної реабілітації навчився плавати, а зараз працює інструктором з дайвінгу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень