Наразі найактуальнішим для усіх громад лишається питання цивільного захисту, – Ігор Клименко

Дата: 13.04.2024 12:00
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

За час підготовки до засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відбулося три засідання комісії «Політика безпеки». За їх результатами питання цивільного захисту виявилося найактуальнішим для громад.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час виступу на засіданні Конгресу. 

“Найбільше учасників комісії турбувало питання цивільного захисту. Це не дивно. Бо в умовах щоденних ворожих обстрілів питання безпеки населення напряму пов’язане з безперешкодним доступом до укриттів”, – підкреслив Ігор Клименко.

Міністр також зазначив, що наразі фахівці ДСНС та працівники поліції проводять моніторинг і щоквартальні перевірки укриттів. 

Крім того, у співпраці з Міністерством цифрової трансформації, було запроваджено інтерактивну мапу у додатку “Дія”. Вона містить інформацію про всі об’єкти для укриття населення, а також актуальні фото їхнього стану. 

“Важливо, що є розуміння та реальні дії у вирішенні питання облаштування об’єктів захисту. Дякую представникам регіональних та місцевих влад, які активно включилися в цей процес. Під час роботи комісії ми зосереджувалися на проблемних питаннях, які виникають у громадах. Найближчим часом очікуємо  законодавчого врегулювання зазначених питань та оперативно підготуємо всі необхідні нормативно-правові акти”, – звернув увагу Ігор Клименко.

Паралельно впроваджується концепція «Безпекове середовище», яка спрямована на організацію безпеку публічних просторів. Нині у Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт, в якому чітко прописано норми встановлення камер спостереження, а також використання та обміну інформацією з них.

Також відбувається посилення охорони закладів середньої освіти. Наразі у понад 400 школах країни працюють офіцери Служби освітньої безпеки. Вони пройшли шестимісячне навчання і працюють у закладах середньої освіти. До кінця 2024 року дві тисячі офіцерів СОБ нестимуть службу в освітніх закладах.  

Ще одним актуальним питанням є розмінування. Результати роботи саперів системи МВС розміщують на спеціальній карті, яка необхідна для повного контролю процесу розмінування. 

“Щоб розуміти приблизні масштаби, використовуємо супутникові знімки. Крім того, ДСНС визначено тримачем реєстру територій, забруднених чи ймовірно забруднених ВНП. У цю систему буде вноситись інформація, на підставі якої надалі будуть виплачуватись компенсації власникам/користувачам за розмінування територій”, – зазначив Ігор Клименко.​

За словами міністра, важливою умовою для впровадження безпекових ініціатив є співпраця з громадами. І наразі це вже відбувається.

На 2024 рік вже запланована реалізація проєкту “Добровільна пожежна охорона”. Його запровадять у 63 громадах, які спроможні утворити добровольчі підрозділи пожежної охорони.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень