ВСТАНОВЛЕННЯ СТАТУСУ ВІЛЬНОГО МІСЦЯ ВИРОБНИЦТВА, ВІЛЬНИХ ВИРОБНИЧИХ ДІЛЯНОК ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ КРАЇН ПАРТНЕРІВ З МЕТОЮ РОЗШИРЕННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ

Дата: 19.04.2024 11:00
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

З метою виконання фітосанітарних вимог  України у міжнародній торгівлі управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин ГУ Держпродспоживслужби в Київській області доводить до Вашого відома що експорт  рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів регулювання походженням з України для подальшого експорту на вимогу країн партнерів проводиться з місць виробництва або виробничих ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів.

 

Вимоги  щодо експорту із зон, ділянок та місць виробництва , вільних від регульованих шкідливих організмів  встановлюють країни Європейського Союзу, Євразійського Економічного  Союзу, Китайської Народної Республіки, Республіка Туреччина, Індонезії, Кенії та інші.

 

Держпродспоживслужба постійно оновлює списки країн та їх вимоги, з якими можна ознайомитися на офіційному веб сайті за посиланням https://dpss.gov.ua/fitosanitariya-kontrol-u-sferi-nasinnictva-ta-rozsadnictva/fitosanitarni-vimogi-krayin.

 

Статус вільних виробничих ділянок отримується відповідно до затвердженого наказом Мінекономіки України від 04.03.2021 №451 Порядку офіційного та /або підтримання статусу  місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів ,  позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки .

Експортерам, які планують експортувати продукцію врожаю 2024 року заздалегідь потрібно подбати про вчасну подачу заяв про встановлення , підтвердження  підтримання , поновлення офіційного статусу  місця виробництва або виробничої ділянки, вільних регульованих шкідливих організмів з схематичним зображенням розміщенням місця виробництва чи виробничої ділянки .

Заяви подаються до державних фітосанітарних інспекторів  з відповідними їх зонами обслуговування  ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Для отримання консультацій щодо подання заяв  та отримання статусу  вільного місця виробництва , вільних виробничих ділянок від регульованих шкідливих організмів  прошу звертатись до Управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин, вул. Саперно-Слобіцька,8  м. Київ, тел.  (044) 495-88-61, електронна  скринька fito.dimitrovo@dpssko.gov.ua

 Після подачі заяв, документу що підтверджує внесення плати за обстеження посівів , державними фітосанітарними інспекторами проводяться обстеження протягом вегетаційного періоду, враховуючи фенологічну фазу періоду вегетації рослин та/або біології розвитку регульованого шкідливого організму.

 

Обстеження повинні проводитись: 

 

Китайська Народна Республіка

 

на ячмені:

 - одноразово у період від фази колосіння до фази молочної стиглості зерна ячменю на предмет виявлення Tilletia controversa Kuhn, Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron.) Deighton, Gaeumannomyces graminis, Barley stripe mosaic virus;

 

 на сої:

 - одноразово у період від фази цвітіння до фази закінчення формування бобів на предмет виявлення  Phytophtora sojae, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Curtobacterium flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens, Alfalfa mosaic virus, Tobacco ringspot virus, Arabis mosaic virus, Ditylenchus dipsaci;

 

на кукурудзі:

 - одноразово у період від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна кукурудзи на предмет виявлення Cladosporium griseo-olivaceum, Pantoea stewartii subs. Stewartii, Wheat streak mosaic virus.

 

Євразійського Економічного Союзу 

 

 на зернових злакових та олійних:

 -одноразово, у червні на предмет виявлення рослин роду стрига Striga spp..

 

на кукурудзі:

 - одноразово, у період від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна кукурудзи на предмет виявлення Південного гельмінтоспоріоза кукурудзи раса Т (Cochliobolus heterostrophus), Діплодіозу кукурудзи(Stenocarpella macrospora та Stenocarpella maydis), Бактеріального в’янення (вілта) кукурудзи (Pantoea stewartii subsp).

 

 на пшениці:

 -одноразово, у період від фази колосіння до фази молочної стиглості зерна пшениці на предмет виявлення   Індійської (карликової)  сажки пшениці (Tilletia indica).

 

Європейського Союзу

 

 на соняшнику:

-одноразово у фазу сходів -3-6 пар листків на предмет виявлення-  Переноспорозу (Plasmopara halstedii)

 

Після проведених фітосанітарних процедур та отриманих результатів фітосанітарних експертиз  присвоюється статус або надається відмова про отримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень