У найбільшому осередку кримськотатарського народу на Київщині вшанували жертв геноциду та роковини депортації

Дата: 15.05.2024 12:00
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Меморіальний захід до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу  та 80-х роковин депортації кримських татар відбувся у  «Ліцеї Петропавлівському» Борщагівської громади. Він відбувся за ініціативою учнів та педагогів Приватного закладу «Кримськотатарський ліцей «БІРЛІК СКУЛ» с. Чайки».

Із 2014 року на території Борщагівської громади кримськотатарські сім’ї знаходять прихисток і обживаються, утворивши у с. Чайки найбільший осередок кримськотатарського народу  у Київській області.

Представники Кримськотатарського ліцею вручили почесним гостям заходу та бібліотекам Борщагівської тергромади пам’ятні подарунки: видання «Кримські татари як корінний народ» Наталії Беліцер, експертки-дослідниці інституту демократії ім. Пилипа Орлика, а також мапи територіальних громад Криму з історичними назвами населених пунктів.

Відбувся допрем’єрний перегляд фільму «1944», заснованого на спогадах кримських татар, які пережили депортацію. Презентувала кінострічку сценарист фільму Мавілє Халіл, яка поділилась і  особистою  родинною історією про депортацію та вшанування пам’яті депортованих кримських татар.

Після перегляду фільму відбулася екскурсія експозицією на основі художніх робіт Садих Аджи-Селіма, художника, спогади якого увійшли до фільму «1944», та тематичних робіт учнів Кримськотатарського ліцею «Бірлік Скул».

Також за участь у Міжнародному освітньому культурно-мистецькому проєкті «Кримськотатарські студії» Подяками та сертифікатами на отримання одноразової грошової премії були нагороджені учасники конкурсу Асіє Хайруллаєва, Софія Кича, Разан Рустамов, Фатима Мамутова.

ДОВІДКА

У Борщагівській сільській територіальній громаді здійснює свою діяльність Кримськотатарський культурно-освітній центр «Бірлік», створений Громадською організацією «Бірлік Центр». Він об’єднує громадян України з числа внутрішньо переміщених осіб із Автономної Республіки Крим (із 2014 року), які покинули свої домівки у Криму, втікаючи від окупації.

«Бірлік» у перекладі з кримськотатарської означає єдність. Культурний центр покликаний об’єднати не тільки кримськотатарську громаду, а й познайомити всіх охочих з культурою цього народу. На базі центру також діє мечеть, дитячий і молодіжний центри, школа потужністю на 100 учнів, бібліотека та спортивний клуб.

На базі центру відкрито першу кримськотатарську школу у Київській області. Заняття відбуваються українською та англійською мовами. Також учні вивчають кримськотатарську мову.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень