Про Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу

Дата: 10.07.2024 13:00
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва та якості зерна Управління контролю в сфері насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин ГУ Держпродспоживслужби в Київській області нагадує, що 8 вересня 2023 року Уряд прийняв Постанову № 964, якою затвердив Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу, що відсутні в Реєстрі сортів рослин України, але внесені до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Ознайомитися із змістом цієї постанови можна за посиланням .
У Порядку наведено нові значення термінів, а саме:

компетентний орган — Мінагрополітики;

компетентний орган країни реєстрації сорту рослини ОЕСР — державний орган країни, який здійснює занесення сорту рослин до Переліку сортів рослин ОЕСР та надає згоду (угоду) на розмноження насіння сорту рослин ОЕСР;

сорт рослини ОЕСР — сорт рослини, занесений до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, та складові частини (батьківські компоненти) сорту рослини ОЕСР, якщо тип такого сорту рослини ОЕСР відноситься до гібриду першого покоління;

насіння сорту рослини ОЕСР — посадковий матеріал сорту рослини ОЕСР, що ввозиться на територію України для цілей розмноження, у тому числі складові частини (батьківські компоненти) гібриду першого покоління такого сорту рослини ОЕСР, та посадковий матеріал розмноженого сорту рослини ОЕСР для цілей вивезення за межі території України;

орган із сертифікації — орган з оцінки відповідності, що входить до сфери управління Мінагрополітики.

Також вказано, що інші терміни в цьому Порядку вживаються у значенні, наведеному в Законах України «Про насіння і садивний матеріал» та «Про охорону прав на сорти рослин».

Згідно з Порядком встановлено, що:

-Підтвердження відомостей щодо сорту рослини ОЕСР у Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, та згоди (угоди) на розмноження (далі - Підтвердження) є підставою для ввезення суб’єктом господарювання на територію України насіння сорту рослини ОЕСР.

- Видача підтвердження здійснюється компетентним органом безоплатно.

- Ввезення на територію України насіння сорту рослини ОЕСР згідно з цим Порядком здійснюється виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.

Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослини ОЕСР згідно з цим Порядком здійснюється заявником у строки, що не перевищують два роки та шість місяців від дати отримання підтвердження.

-Ввезення для цілей розмноження, сертифікація та подальше вивезення насіння сорту рослини ОЕСР згідно з цим Порядком здійснюється заявником відповідно до вимог, встановлених Законами України «Про насіння і садивний матеріал» та «Про карантин рослин», а також схемами ОЕСР сортової сертифікації або контролю насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, до яких приєдналася Україна, та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють обіг насіння.

-Заявник забезпечує вивезення за межі території України розмножене насіння сорту рослини ОЕСР до завершення граничного строку дії підтвердження.

Постановою врегульовано проведення процедур:

- Подання заяви щодо підтвердження відомостей про сорт рослини/сорти рослин Організації економічного співробітництва та розвитку в Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку та згоди (угоди) на розмноження насіння сорту рослини Організації економічного співробітництва та розвитку (далі-Заява).

- Надсилання запиту щодо підтвердження відомостей сорту рослини ОЕСР у Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, та надання згоди (угоди) на розмноження насіння сорту рослини ОЕСР і отримання відомостей, запитуваних у компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР (далі - Запит).

- Зупинення компетентним органом розгляду Заяви.

-Ввезення посадкового матеріалу складових частин (батьківських компонентів) гібридів першого покоління сорту ОЕСР та вивезення розмноженого сорту ОЕСР за межі території України.

-Доставки стандартного зразка насіння сорту рослини ОЕСР від компетентного органу країни реєстрації сорту рослини ОЕСР до органу із сертифікації в Україні.

Також даним Порядком встановлено форми:

  • Заяви.

  • Запиту.

  • Підтвердження.

Порядком встановлено відповідальність суб’єкта господарювання за порушення вимог Порядку, а саме:

- У разі встановлення порушення заявником вимог цього Порядку компетентний орган достроково відкликає раніше видані підтвердження та відмовляє заявнику у видачі підтверджень відповідно до поданих ним будь-яких інших заявок до усунення встановлених порушень.

- Встановлення факту порушення умов цього Порядку передбачає заборону на ввезення насіння сорту рослини ОЕСР або вивезення чи знищення насіння сорту рослини ОЕСР за рахунок заявника відповідно до Порядку знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях, затвердженого наказом Мінагрополітики від 20 грудня 2018 р.  № 613.

Про прийняті рішення стосовно відкликання підтвердження компетентний орган інформує Держпродспоживслужбу.

 

Звертаємо Вашу увагу, що дане роз’яснення не є нормативно-правовим актом, а має лише інформаційний характер.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень