Цифровізація будівництва: результати роботи онлайн-послуг за 4 роки

Дата: 12.07.2024 09:00
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

4 роки тому запрацювала Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Відтоді процеси, повʼязані з оформленням будівництва, відбуваються онлайн, без візитів до державних органів.

Через систему можна зареєструвати будівельні документи та отримати дозвіл на виконання будівельних робіт. А також знайти інформацію про конкретне будівництво й переглянути плани забудови. Це дає прозорість для громадян, які можуть відстежувати законність будівництва.

Раніше паперові документи будівельного сектору підробляли, губили, а за хабарі пришвидшували чи призупиняли їх розгляд. З появою ЄДЕССБ будівельна сфера стала більш зручною, швидкою та безпечною. 24 години замість 6 місяців нині розглядають заяву про початок будівництва. Це одне із суттєвих досягнень для забудовників і громадян, які зводять приватні будинки.

Як працює система? ЄДЕССБ створює і зберігає документи, які фіксують характеристики та стан об’єктів на різних етапах будівництва. Система також логує кожен крок, що мінімізує ризик шахрайства.

За весь час роботи українці зареєстрували:

  • понад 2 млн відомостей про технічні інвентаризації об’єктів;
  • 556,1 тис. дозвільних документів для початку будівельних робіт;
  • майже 130 тис. будівельних паспортів;
  • 90,6 тис. проектної документації об’єктів;
  • 65,5 тис. документів щодо містобудівних умов та обмежень.

Зараз на порталі Дія 13 будівельних послуг для громадян. За 4 роки українці вже понад 163 тисячі разів отримали їх через Дію. А в ЦНАПах за цей час скористалися більш ніж 282 тисячі разів.

У системі зареєструвалися й працюють понад 105 тисяч користувачів. Це архітектори, інженери-проектувальники, працівники органів архітектурно-будівельного контролю, замовники будівництва, девелопери тощо.

Будівельні послуги онлайн принесли державі 11,2 млрд грн антикорупційного ефекту. Продовжуємо цифровізувати будівництво, щоб кожен українець отримував швидкі та безпечні будівельні послуги.

Довідково

ЄДЕССБ створено у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури й Мінцифри за підтримки USAID / UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS». Зараз система реалізується завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID та UK Dev. Партнер у реалізації проєкту — Фонд Східна Європа.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень