За підтримки Міністерства розроблено Методичні рекомендації зі створення місцевих рад безбар’єрності

Дата: 22.10.2024 14:00
Кількість переглядів: 12

Створення місцевих рад безбар’єрності сприятиме поліпшенню якості роботи зі створення безбар’єрного простору, ефективної координації між структурними підрозділами, моніторингу та оцінки досягнення показників, залучення зовнішньої експертизи та налагодження комунікації з мешканцями громад.

 

Фото без опису

Методичні рекомендації мають на меті надати лідерам територіальних громад інформацію, яка буде корисною під час ухвалення рішень про створення місцевих рад безбар’єрності.

Рівень громад є ключовим для впровадження Національної стратегії безбар’єрності. Значною мірою саме від місцевого самоврядування залежить, як громада змінюється, чи стає доступнішою, інклюзивнішою та більш зручною для мешканців.

Для поліпшення якості роботи зі створення безбар’єрного простору, ефективної координації між структурними підрозділами місцевої влади, організації моніторингу та оцінки досягнення цільових показників, залучення зовнішньої експертизи та налагодження комунікації з жителями територіальна громада може створити місцеву раду безбар’єрності.

Місцева рада безбар’єрності є тимчасовим або постійним консультативно-дорадчим органом при виконавчому органі сільської, селищної, міської ради, що утворюється з метою створення безбар’єрного простору та просування у територіальній громаді доступності та універсального дизайну об’єктів фізичного оточення, сервісів, товарів, послуг, інформації, процедур, програм тощо.

Форми роботи членів Ради:

  • участь у засіданнях, робочих групах та комітетах;
  • електронні платформи для залучення громадськості;
  • громадські обговорення та консультації, зустрічі;
  • вивчення досліджень та аналітична робота;
  • організація конференцій, інші форми роботи семінарів, нарад, круглих
  • столів, діалогових зустрічей та інших заходів;
  • моніторингові візити;
  • партнерства з громадськими організаціями тощо.

Пропозиції та рекомендації Ради можуть бути реалізовані шляхом прийняття відповідного розпорядчого документа сільським, селищним, міським головою в межах його повноважень, та/або виконавчим органом сільської, селищної, міської ради та/або відповідною радою рішення, проєкт якого вносить орган виконавчої влади відповідно до своїх повноважень.

Для реалізації головного принципу безбар’єрності «нічого для нас без нас» під час діяльності Ради необхідним є системне залучення представників громади до моніторингу реалізації та оцінки результатів державних і локальних політик, стратегічних та операційних документів, їхньої ефективності в частині створення безбар’єрного простору.

Методичні рекомендації зі створення місцевих рад безбар’єрності доступні для завантаження за посиланням.

Методичні рекомендації підготовано в межах ініціативи «Безбар’єрність — спільними зусиллями», яку реалізує Центр експертних рішень та адвокації (ЦЕРА) у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України та Радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності за підтримки проєкту ПРООН в Україні «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та фінансування Міністерства закордонних справ Данії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень