ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ, ХАРЧОВИХ ТОКСИКОІНФЕКЦІЙ, БОТУЛІЗМУ.

Дата: 03.07.2025 15:16
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції (ГКІ) значно зростає. Тепло сприяє активному розмноженню збудників цих інфекцій, які можуть потрапити в організм через забруднену воду, зіпсовані харчові продукти або через брудні руки, посуд, іграшки тощо.

Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм — погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку.

Першими симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення — сухість у роті, відсутнє або рідке сечовипускання. У таких ситуаціях необхідно терміново звертатися до лікаря.

Профілактика ГКІ:

  • мити руки з милом;
  • не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання (наприклад, без холодильника);
  • мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням;
  • термічно обробляти продукти з м’яса та риби тощо достатню кількість часу.

Ротавірус — одним із найпоширеніших і найзаразніших збудників кишкових інфекцій.

До появи вакцини майже всі діти до п’яти років хоча б раз хворіли на ротавірусну інфекцію. Цей вірус дуже стійкий — він здатен тижнями зберігатися на поверхнях (іграшки, меблі, підлога), а заразитися можна навіть доторкнувшись до інфікованих предметів.

Ця інфекція дуже небезпечна для немовлят і маленьких дітей через швидке зневоднення організму, спричинене блюванням і водянистою діареєю, які можуть тривати від трьох до восьми днів. Інші симптоми ротавірусної інфекції включають раптове підвищення температури, біль у животі, іноді – нежить і почервоніння горла. Проте в дорослих хвороба часто минає в легкій формі або без симптомів.

Специфічного лікування ротавірусу не існує — призначається симптоматична терапія. Головне завдання — уникнути зневоднення та знизити інтоксикацію організму:

Хворому слід багато пити для підтримки водно-сольового балансу. За тяжкого перебігу необхідна інфузійна терапія.

Медики застосовують адсорбенти, поліферментні засоби, жарознижувальні препарати. Антибіотики при ротавірусній інфекції неефективні, тому не призначаються.

Пам’ятайте: профілактика — найефективніший спосіб захисту від кишкових інфекцій. Дотримуйтеся чистоти рук, споживайте безпечні продукти, особливо в умовах надзвичайного стану чи перебування в місцях масового скупчення людей.

Бережіть себе і своїх близьких!

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ БОТУЛІЗМ

Фото без опису

Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.

Найнебезпечнішими продуктами є:

  • Домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів
  • В’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм
  • Домашні паштети та ковбаси

Як діє токсин?

Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.

Основні симптоми ботулізму

Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання зараженої їжі:

  • М’язова слабкість, утруднене дихання
  • Відчутна сухість у роті
  • Погіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима
     

Як убезпечити себе та близьких?

  • Відмовтеся від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження.
  •  Вибирайте лише сертифіковану продукцію.
  • Зберігайте м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.

Якщо ви підозрюєте ботулізм:

  • Не зволікайте — негайно зверніться до лікаря.
  • Повідомте медиків про можливе вживання домашніх консервів або риби.
  • Не займайтеся самолікуванням.

Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних — це може врятувати життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень