Микола Калашник: Київщина продовжує модернізувати систему шкільного харчування

Київська область продовжує модернізувати систему шкільного харчування. Відбулося засідання Експертної робочої групи з питань ініціювання, підготовки, супроводження та реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком проєктів у межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, Програми з відновлення України та Програми з відновлення України ІІІ. Про це голова Київської обласної державної адміністрації Микола Калашник повідомив у Facebook.
Під головуванням заступника Міністра розвитку громад та територій Олексія Рябикіна розглянули питання співфінансування нового важливого для області об’єкта — фабрики-кухні у Вишневій громаді.
Це сучасний високотехнологічний комплекс, що працюватиме за технологією Cook & Chill — приготування та швидке охолодження страв із подальшим централізованим постачанням до шкіл і дитячих садків.
Фабрика зможе готувати до 15 тисяч страв за зміну, створить понад 90 робочих місць і забезпечить школярів якісним, безпечним і збалансованим харчуванням.
Будівля матиме укриття на 100 осіб і буде розрахована на 100 років експлуатації.
Київщина вже має успішний приклад реалізації такого проєкту — фабрика-кухня в Бучі, яка ефективно забезпечує харчуванням заклади освіти громади. Саме цей досвід показав, що централізована система приготування страв дає можливість підвищити якість і контроль за харчуванням, зменшити витрати та зробити процес більш безпечним і сталим. Фабрика у Вишневій громаді стане логічним продовженням цієї стратегії.
«Сьогодні Київщина — лідер у реформуванні системи шкільного харчування. Гаряче харчування отримують майже 160 тисяч учнів, з них понад 70 тисяч — учні початкової школи. Ще понад 60 тисяч дітей із пільгових категорій забезпечуються харчуванням за рахунок місцевих бюджетів, зокрема: 13,8 тис. дітей із родин ВПО та понад 11 тис. дітей, які мають статус постраждалих від військової агресії», — зазначив Микола Калашник.
У 476 школах області працюють власні кухні, у ще 102 закладах харчування організовано через кейтеринг та аутсорсинг.
На Київщині реалізується освітній проєкт «5 кроків до здорового харчування».
Понад 2800 працівників харчоблоків та медичних фахівців пройшли навчання на базі трьох кулінарних хабів та підвищили свою кваліфікацію.
Завдяки державній підтримці та ефективній роботі місцевих громад у 2025 році 7 громад отримали субвенцію на модернізацію харчоблоків, серед яких уже завершили роботи Білогородська та Бориспільська громади.
Усі оновлені харчоблоки відповідають стандартам НАССР, що гарантує якість і безпеку приготування страв.
«Будівництво фабрики-кухні у Вишневій громаді — це ще один крок до створення єдиної сучасної системи здорового харчування дітей на Київщині. Ми продовжуємо формувати екосистему, де кожна дитина має доступ до якісної та смачної їжі — незалежно від громади, у якій вона навчається», — наголосив голова КОДА.



